Petra Handkeja borci za človekove pravice prav nič ne cenijo. Foto: EPA
Petra Handkeja borci za človekove pravice prav nič ne cenijo. Foto: EPA
Peter Handke

Pariška gledališka hiša Comedie Francaise je tako s programa za leto 2007 odstranila Handkejevo dramo Das Spiel von Fragen oder die Reise ins sonore Land (Igra o vprašanjih ali potovanje v mirno deželo).

"Prisotnost Petra Handkeja na pogrebu Slobodana Miloševića je žalitev za vse Miloševićeve žrtve." Bozonnet je še dodal, da čeprav Handkejeva drama ni le gola propaganda Handkejevih sporn ih političnih prepričanj, gledališče Comedie Francaise ne želi v središče pozornosti medijev postaviti avtorja, ki očitno dopušča kršenje človekovih pravic in svoboščin.

Čudna preobrazba Petra Handkeja
Handkejevo "navdušenje" nad Slobodanom Miloševićem je kar nekoliko težko razumeti, če se spomnimo, da je bil Handke nekoč član kolektiva nemških kulturnikov Gruppe 47. Eden od ciljev skupine je bil namreč tudi seznanjanje Nemcev z demokratičnimi načeli vladanja, kar naj bi preprečilo morebiten nov vzpon nacizma v povojni Nemčiji.

Krivi ali nekrivi Srbi?
Največ kritičnih glasov je sprožila Handkejevo potopisno-literarno delo Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien (Zimsko potovanje k rekam Donavi, Moravi in Drini ali pravičnost za Srbijo), v katerem je Srbijo prikazal kot žrtev balkanskih političnih peripetij in spletk političnih velesil. Handke se je "spravil" tudi na zahodne medije, ki naj bi krivično poročali o Srbih in jih predstavljali kot krivce za vse tragedije na Balkanu.