V zlatem suknjiču, z belimi čevlji, zlizanimi lasmi in s tankimi brčicami je Hubsi Kramar začel predstavo, navdahnjeno z grozodejstvi Josefa Fritzla. Foto: EPA
V zlatem suknjiču, z belimi čevlji, zlizanimi lasmi in s tankimi brčicami je Hubsi Kramar začel predstavo, navdahnjeno z grozodejstvi Josefa Fritzla. Foto: EPA
Po besedah idejnega vodje projekta Gostišče Fritzl Hubsija Kramarja bo predstava vrhunec svoje odmevnosti dosegla šele, ko se bo začelo sojenje Fritzlu in bodo mediji o njem poročali, s tem pa soustvarjali tudi Kramarjevo predstavo. Foto: EPA
Plakat, ki najavlja predstavo, za katero Kramar pravi, da jo pišejo mediji, ona pa se le odziva na njihove novice. Premiera predstave je bila 23. februarja le slab mesec pred začetkom sojenja Josephu Fritzlu. Foto: EPA

V dunajskem gledališču 3raum se je sinoči kar trlo obiskovalcev, med katerimi naj bi prevladovali novinarji; razlog je bila premiera t. i. "kletne žajfnice", kot je Hubsi Kramar poimenoval svoj najnovejši projekt s pravim naslovom Gostišče Fritzl (Pension Fritzl).
Že ob najavi premiere je režiser zagotovil, da predstava Fritzlovega dejanja ne bo poveličevala, obenem pa je tudi obljubil, da bodo gledalci izvedeli vse, kar so želeli izvedeti o Fritzlovih, oziroma bo predstava iskala Fritzla v vsakem izmed nas. Občinstvo je v ponedeljek med drugim pričakal napis nad odrom "Žrtve štejejo".

Fritzlovi s slavnimi gosti
Ob najavi predstave je Kramar povedal, da so prebivalci Gostišča Fritzl gospod Fritzl, Fritzlov sin, Fritzlova hči, Fritzlova žena, pošast Fritzlstein, ki sicer še ni tako znana, a bo sčasoma še postala, poleg njih pa bodo občasni gostje znani in priljubljeni Avstrijci.

Medijsko preganjanje
Predstava nima scenarija, sestavljajo pa jo improvizacije in pesmi, ki prikazujejo medijsko in družbeno izkoriščanje žrtev zlorab. Eden izmed prizorov prikazuje pogovorno oddajo, v kateri je glavna gostja ženska, ki naj bi izpovedala svojo zgodbo, a jo predtem v roke dobi "stilist za žrtve" in jo po obrazu namaže z rdečo šminko, ji skrajša krilo ter jo tako naredi "privlačnejšo" za občinstvo pred zasloni.

Med najbolj izstopajočimi liki je tudi žrtev, ki ima čez glavo poveznjeno vrečo, njene izjave pa so vedno odrezane, tako da jih gledalci nikdar ne slišijo.

Penzion Fritzl se je obregnil še ob skrajno desničarske avstrijske stranke, rasistično in seksistično obnašanje, pa tudi ob spolne škandale v avstrijski Katoliški cerkvi.

Obrnjene vloge
Le nekaj minut po začetku predstave, označeni tudi kot medijska satira, je eden izmed nastopajočih poslikal gledalce, njihove fotografije pa so nato s pomočjo projektorja postale del scenske postavitve. Igralska zasedba, mnogi med njimi so bili tudi sami žrtev zlorab, se je nato zbrala na kavču in se zagledala v gledalce. "Mi smo zdaj občinstvo," je nato dejal Kramar.

Fritzl in Kamupsh nista osamljena primera
Ne glede na satirično naravnanost 'Fritzlovega penziona' predstava opozarja predvsem na izkoriščanje žrtev in v tem duhu je bila prva izvedba tudi končana. S pozivom po prekinitvi tišine, v katero je večino tovrstnih primerov še vedno zavitih, je Kramar dejal: "Primera Kampusch in Fritzl sta izjema. Veliko drugih primerov ni nikoli prijavljenih."

V predstavi poleg Kramarja med drugim nastopajo še Lucy Mc Evil, ER-ICH, Heidi Gross, Bernd Charabara, Rainer Fussgänger, Julia Karnel, Hannes Lengauer, Felix Lenz in Eva Schuster.

L. Š.