Mrtve ženske iz galerije se sprašujejo o ljubezni. Foto: En-Knap
Mrtve ženske iz galerije se sprašujejo o ljubezni. Foto: En-Knap

V Cankarjevem domu ste si namreč lahko ogledali javni prikaz plesne predstave, katere premiera bo sicer 11. 9. Pri snovanju predstave sta avtorici izhajali iz dela Stroj Hamlet nemškega dramatika Heinerja Müllerja. Osrednja tema drame je ljubezen oziroma spraševanje o tem, kako o njej spregovoriti komično, ne da bi se nam začela zdeti vsakdanja.

Problem fizične omejenosti telesa
Maja Delak in Mala Kline sta se zazrli tudi v "problem" fizično omejenega telesa, ki se odraža tudi v psihologiji dramskega lika in napetosti njegovih reakcij. Galerija mrtvih žensk ni običajna odrska produkcija. Predstava namreč nastaja kot raziskava v okviru programa AGON zavoda En Knap, v trenutni fazi pa se ekipa posveča procesu kostruiranja odrskega jezika.

AGON je neformalni program, ki deluje pod pokroviteljstvom zavoda En-Knap, njegovi sodelavci pa se ukvarjajo z izobraževanjem, raziskavami in samorazvojem na področju scenskih umetnosti.

Poleg avtoric so v predstavi zaplesali Matej Kejžar, Jelena Kujundžič, Milan Tomašik, Leja Jurišič in Irena Tomažin. Postavitev so pomagali ustvariti dramaturginja Anja Golob, scenograf Gregor Nartnik, glasbeni kolektiv The Chweger ter mojster igre luči Jaka Šimenc.