Festival bo trajal do 27. oktobra. Foto: Boštjan Lah
Festival bo trajal do 27. oktobra. Foto: Boštjan Lah
Alja Predan
Umetniška direktorica Alja Predan. Foto: Matej Kristovič

V času festivala bo do 27. oktobra na ogled 20 slovenskih in pet tujih gledaliških predstav. Vsem sta po besedah umetniške direktorice Alje Predan skupni vrhunska režija in izvedba, tudi v njih pa dominirajo ženske.

Tekmovalni program se začne v soboto. Vanj je selektor Primož Jesenko uvrstil štiri predstave SNG-ja Drama Ljubljana (Mati, Hamlet, Božič pri Ivanovih, Ponorela Lokomotiva), dve predstavi Drame SNG Maribor (Mojster in Margareta, John Gabriel Borkman) ter po eno predstavo iz Mestnega gledališča ljubljanskega (Črna žival žalost), Slovenskega stalnega gledališča Trst (Vaje za tesnobo), Prešernovega gledališča Kranj (25.671) in neodvisne produkcije Zavod Delak (Tri Elizabetinske tragedije. Država R. III. Epilog).

Zbrane bodo ob odprtju festivala nagovorili umetniška direktorica Alja Predan, mariborski župan Andrej Fištravec in minister za kulturo Uroš Grilc. Zadnja se bosta v vlogi govornikov preizkusila prvič, še posebej za ministra je to lahko izziv, saj so govor njegovega predhodnika Žige Turka lani zaradi krčenja javnih sredstev za kulturo gledalci v dvorani prekinjali z glasnim pokašljevanjem.

Najprej Korak v dvoje po Pii in Pinu
Prva bo na festivalu na ogled spremljevalna predstava Korak v dvoje po Pii in Pinu v izvedbi Anton Podbevšek Teatra in Flote Ljubljana v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije. Projekt Gregorja Luštka in Rosane Hribar je posvečen plesni koreografiji reformatorjev slovenskega baleta preteklega stoletja Pii in Pinu Mlakarju.

Med tujci v žarišču Nizozemci
V spremljevalnem programu bo na ogled še sedem predstav, v mednarodnem delu pa pet predstav iz Nizozemske, Litve, Madžarske in Hrvaške. Fokus je namenjen nizozemski dramatiki in gledališču, svoje znanje in delo bodo lahko pokazali tudi študenti.

Še pred uradnim začetkom festivala bodo drevi v preddverju Stare dvorane SNG-ja Maribor odprli razstavo ob 80. obletnici rojstva pisatelja in dramatika Petra Božiča (1932-2009).