Marko Sosič je izbral. Foto: RTV SLO
Marko Sosič je izbral. Foto: RTV SLO
En Španski komad
Ljubljanska drama ima v ognju največ želez. Foto: SNG Drama Ljubljana
Črimekundan ali Brezmadežni
V spremljevalni program je Marko Sosič uvrstil zelo raznolike predstave. Foto: SNG Drama Ljubljana

Svet Borštnikovega srečanja je potrdil programski predlog selektorja srečanja Marka Sosiča, ki je v tekmovalni program uvrstil devet, v spremljevalni program pa tri predstave. Sosič je v obrazložitvi izbora povedal, da je izbral produkcije z velikim čustvenim, erotskim in miselnim nabojem.

Pogreša kakovostne presežke
Preden je opravil dokončen izbor, se je Sosič sprehodil kar skozi 85 predstav sezone 2004/2005, ki je bila količinsko malo skromnejša od lanske, po kakovosti pa je ostala na približno isti ravni, saj ni postregla z opaznimi kakovostnimi presežki.

Na kaj je pozoren selektor
Pri ocenjevanju predstav se je Sosič sprva osredotočil na celotno podobo predstave, ki naj odpira jasna vprašanja tako o odnosu do sveta kot tudi do gledališča samega. V nadaljevanju pa se je selektor osredotočil tudi na doživljanje zgodbe v času in prostoru, v katerem se drama dogaja, pa tudi na to, kako se je avtor besedila znal dotakniti miselnih in čutnih razsežnosti sodobnega človeka.

Za nagrade se bodo potegovale ...
V tekmovalnem programu se bodo odvrtele predstave: 100 minut v režiji Tomaža Pandurja (Festival Ljubljana in Pandur Theaters), Hlapci.pdf v režiji Sama M. Strelca (Drama SNG Maribor), Kraljica Margot v režiji Diega de Bree (Slovensko mladinsko gledališče), Kralj Ojdip v režiji Vita Tauferja (Gledališče Koper in Prešernovo gledališče), Medtem v režiji Janusza Kice (SNG Nova Gorica), Hodnik v režiji Matjaža Zupančiča (SNG Drama Ljubljana), En španski komad v režiji Janusza Kice (SNG Drama Ljubljana), Bratje Karamazovi v režiji Mileta Koruna(SNG Drama Ljubljana) in Edvard drugi v režiji Diega de Bree (SNG Drama Ljubljana in Bitef Teater Beograd).

Spremljevalni trojček
Tri spremljevalne predstave Borštnikovega srečanja, ki bo potekalo med 15. in 26. oktobrom, pa bodo Črimekundan ali Brezmadežni v režiji Jerneja Lorencija (SNG Drama Ljubljana), Moj ata, socialistični kulak v režiji Michaela Babiaka (SLG Celje) in Samotni zahod v režiji Andreja Jusa (študenti AGRFT-ja Ljubljana).