Foto:
Foto:
Bine Matoh v predstavi Dvoboj med črncem in psi SNG Drame Ljubljana
Predstava Dvoboj med črncem in psi je tudi del tekmovalnega programa 39. Borštnikovega srečanja.

Dobitnik te najbolj prestižne nagrade za področje dramskega igralstva v Sloveniji je letos Bine Matoh. Igralec, ki je kariero igralca začel v Šentjakobskem gledališču, je že več kot dve desetletji član Primorskega narodnega gledališča v Novi Gorici. Nagrajenca je sicer izbrala tričlanska žirija v sestavi Tone Partljič, Anica Kumer, lanskoletna dobitnica te prestižne nagrade, in Vasja Predan.


Svoje mnenje o Borštnikovem srečanju lahko izrazite na našem forumu.

Prvi koraki v Šentjakobu
Bine Matoh se je rodil leta 1946 v Zemlju pri Metliki. Na odre večjih slovenskih gledališč je stopil leta 1963, ko je začel sodelovati v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. Do leta 1970, ko je prestopil v Lutkovno gledališče, je deloval zgolj kot igralec na ljubiteljskem odru.

Zakaj je postal igralec?
V intervjuju za časnik Delo je Bine Matoh na vprašanje, zakaj se je odločil za poklicno življenje na odrskih deskah, odgovoril z naslednjimi besedami: "Ko sem prvič vstopil v gledališko garderobo, mi je ostal - za vedno - vonj po gledališki šminki. Ta vonj - čeprav ga danes v naših garderobah ni več, ker se igralci le še redkokdaj šminkamo - je ves čas v meni. Kadar koli sem pomislil, da bi morda prenehal, v kakšnih trenutkih slabosti, sem se vedno obenem spomnil, kako lepo je prvič zadišalo v teatru. Smešno se sliši, a tako je."

Pozna odločitev za formalno izobraževanje
Čeprav je ljubezen do igralske umetnosti čutil že od malih nog, se je za študij igralstva odločil šele po desetletnem udejstvovanju na prej omenjenih odrih. Takoj po zaključku akademije pa se je pridružil ansamblu novogoriškega gledališča, ki mu je ostal zvest do današnjih dni. Prvi odmev v javnosti je Matoh dosegel leta 1980, ko je za vlogo Točaja v akademski produkciji drame Žabe Gregorja Strniše dobil študentsko Severjevo nagrado.

Dolg spisek pomembnih vlog
V dolgi karieri je nanizal še lepo število pomembnih vlog v znamenitih dramah. Med drugim je upodobil Sančo Pansa v Bulgakovovem Don Kihotu, Kačurja v Idealistu, bil je Patriarh v Smoletovem Krstu pri Savici, Rihard III. v istoimenski drami Williama Shakespeara in še bi lahko naštevali. Trenutno pa se igralec pripravlja na vlogo enega od očetov v igri Maratonci tečejo častni krog, kmalu pa naj bi se posvetil tudi vlogi v drami Lopeja de Vege Fuente Ovejuna.

Letošnja nagrada ni prva
Matoh je za svoje igralske podvige že bil nagrajen s Severjevo, Borštnikovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in še nekaterimi drugimi. Na letošnjem srečanju igralske srenje Slovenije se je nagrajenec predstavil tudi v predstavi Dvoboj med črncem in psi.

Veliki finale sledi
Letošnje Borštnikovo srečanje, že 39. po vrsti, se bo s svečano prireditvijo zaključilo v četrtek, 28. oktobra, ko bo žirija razglasila tudi zmagovalce v ostalih kategorijah. Častna vloga žirantov teh preostalih kategorij Borštnikovega srečanja je letos pripadla Ivanki Mežan, Jaroslavu Skrušnyju, Petri Pogorevc, Ignaciji Fridl in Draganu Živadinovu.