Po mnenju občinstva je bila najboljša letošnja predstava Čufarjevih dni Silvestrska sprava. Foto: www.gledalisce-tc.si
Po mnenju občinstva je bila najboljša letošnja predstava Čufarjevih dni Silvestrska sprava. Foto: www.gledalisce-tc.si
Fimfarum
Nagrado žirije si je prislužila predstava Fimfarum v režiji (sicer poklicnega igralca) Gregorja Čušina. Foto: www.gledalisce-tc.si
Eva Leskovšek
Eva Leskovšek je v predstavi Fimfarum odigrala Baro v Finfarumu. Foto: www.gledalisce-tc.si
David Ahačič
David Ahačič je prejel plaketo za moško vlogo v predstavi Videoklub. Foto: www.gledalisce-tc.si

Žirija in občinstvo sta podelila štiri plakete. Plaketo za najboljšo predstavo po izboru žirije, ki so jo sestavljali Alenka Bole Vrabec, Rastislav Rastko Tepina in Janez Dolinar, je prejel Finfarum gledališča Toneta Čufarja v režiji Gregorja Čušina. V ožji krog za omenjeno plaketo sta se uvrstila še Markolfa Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno in Videoklub Mladinskega gledališča Tržič.
Občinstvo pa je kot najbolj zabavno predstavo določilo Silvestrsko spravo Kulturnega društva Svoboda Senovo. Predstava v režiji Bože Ojsteršek si je prislužila najvišjo oceno, kar 4,89, poleg nje pa sta visoki oceni prejeli še predstavi Markolfa Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno (4, 34) in Glavni dobitek Kulturno umetniškega društva Pirniče (4,24).

Plaketi za igralca
Čufarjevo plaketo za moško vlogo je za vlogo nadležnega, egoističnega, po svoje nebogljenega mladeniča v predstavi Videoklub Mladinskega gledališča prejel David Ahačič. Poleg njega sta bila nominirana še Bojan Trampuž za vlogo Brindsleyja Millerja v Črni komediji Loškega odra in Borut Verovšek za vlogo krčmarja v Finfarumu domačega gledališča.

Plaketo za žensko vlogo pa je žirija podelila Evi Leskovšek za vlogo Bare v Finfarumu jeseniškega gledališča. Poleg nje sta bili nominirani Lucija Grm za vlogo Agate v Glavnem dobitku Odra treh herojev Kulturno umetniškega društva iz Pirnič in Tatjana Skumavc za vlogo Markolfe v istoimenski predstavi Kulturnega društva iz Ribnega.

Kakovostne predstave ljubiteljev gledališča
Predsednik odbora za Čufarjeve dneve Boris Bregant je pred začetkom letošnjega srečanja poudaril, da je tradicija zagotovo doprinesla k temu, da se ljubiteljska gledališča po Sloveniji in v zamejstvu trudijo pripravljati kakovostne predstave ter se z njimi izkazati. Jeseniško gledališče pa želi s festivalom povezati ljubiteljsko gledališko dejavnost doma in v zamejstvu z mestom.

Dodal je še, da je gledališče zavezano tradiciji ne glede na finančno in gospodarsko krizo v Sloveniji ter svetu. S proračunom 7.000 evrov, ki jih poleg občine prispevajo podporniki, vsako leto pripravi festival, katerega predstave so razprodane.

Brez zamejskih predstav
Za sodelovanje na Čufarjevih dnevih se je tokrat prijavilo 26 gledališč, med katerimi je selektor Jože Vozny izbral sedem predstav, ki jih je vezala skupna rdeča nit - komedija. Letos pa med sodelujočimi ni bilo skupin iz zamejstva, ker te niso zadostile selektorjevim standardom za izbor tekmovalnih predstav. Vozny je sicer vesel, da tudi v teh hudih časih toliko gledališčem še uspe živeti in imajo voljo do dela, vendar pa je opazil, da je amerikanizacija zašla tudi na ljubiteljske odre, kjer se dela več površnih, hitrih komedij. Za festival pa je izbral predstave, ki imajo težo in držijo ogledalo družbi.