Za 25. september sta napovedani kar dve prvi premieri nove sezon. Na 17. mednarodnem bienalnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti Lutke in odru Cankarjevega doma bodo uprizorili Hišo za lutke po motivih Henrika Ibsena. Prav tako v okviru festivala bo na ogled še Balerina, balerina po motivih dela Marka Sosiča.

Kaj prinaša sezona 2024/25 Lutkovnega gledališča Ljubljana? Foto: BoBo
Kaj prinaša sezona 2024/25 Lutkovnega gledališča Ljubljana? Foto: BoBo

Hiša za lutke, koprodukcija gledališke skupine Plexus PolairPlexus Polaire (Francija, Norveška), sta režirali Yngvild Aspeli in Paola Rizza ter je namenjena starejšim od 15 let. V vlogi Nore bo nastopila prvakinja ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Maja Kunšič. Predstava prinaša zgodbo, ki se odvija tako rekoč za zaprtimi vrati, na nekakšnem izoliranem otoku, kjer predmeti in liki nikoli ne zapustijo prizorišča in ostajajo zamrznjeni v času. Preteklost in sedanjost se križata in srečujeta, lepe družinske tapete pa se počasi začenjajo spreminjati v pajkovo mrežo, piše v napovedi.

Predstavo Balerina, balerina, ki jo je režiral Jurate Trimakaite, je nastala v produkciji francoskega Le Tas de Sable – Ches Panses Vertes, LGL pa bo koprodukcijsko sodeloval pri slovenski različici predstave. Predstava, ki je namenjena starejšim od deset let, s poetičnim jezikom glavne protagonistke nenavadno gleda na svet okoli nas. Skozi njene oči bo mogoče odkrivati življenje njenih bližnjih, njihove poglede nanjo, njihovo ljubezen do nje, njen svet, so zapisali v napovedi.

Sorodna novica Lutkovno gledališče Maribor v novi sezoni obeležuje 50 let profesionalnega delovanja

Trojica predstav oktobra in novembra
Oktobra sledi reciklirana lutkovna predstava v sklopu BiTeatra Medvedek Pu po motivih A. A. Milneja in v režiji Benjamina Zajca, namenjena starejšim od štirih let. Uprizoritev sledi pustolovščinam glavnih junakov zgodb, pri čemer si za protagonista tokrat vzame oslička Sivčka.

Novembra na LGL-jev oder prihaja lutkovna predstava za starejše od 12 let v sklopu mednarodne koprodukcije Transport: Odhod v režiji Tina Grabnarja. Ekipa v uprizoritvi postavi mizi podobno platformo, na kateri bo v tehniki miniaturnih figuric in scenografije a la mini mundus uprizorila zgodbo, ki jo bosta odigrali in animirali dve igralki-animatorki.

Prav tako novembra bo premiera dramske predstave Pisma z roba gozda Jasne Žmak in v režiji Anđelke Nikolić, namenjena starejšim od štirih let. Zgodba, ki se sicer spogleduje z bogato tradicijo basni, je inovativno igriva in sodobna ter je osredotočena na učenje pisanja in komunikacije.

Vstop v leto 2025 z lutkami ...
Program novega leta bo januarja odprla Hiša iz pločevine v režiji Jane Nunčič, namenjena starejšim od šest let. Lutkovno predstavo je navdahnjena z zgodbo Magnusa Millsa Trije, ki si želijo h kralju. Ekipa je njegovo zgodbo vzela za izhodiščno točko, s katere se z glavnim junakom, raziskovalcem Gregorjem, odpravljajo na lutkovno popotovanje po čustvenih pokrajinah raziskovalčevega srca, piše v napovedi.

Februarja si bo mogoče ogledati senčno predstavo Enrice Carinija in Fabrizia Montecchija Mali nauki čudenja, ki jo bo režiral Fabrizio Montecchi. Uprizoritev predstavi svet skozi oči ameriške biologinje in zoologinje Rachel Carson, enega ključnih imen za vzpostavitev okoljevarstvenega gibanja po svetu. V predstavo, namenjeno starejšim od 11 let, je vpletena njena življenjska zgodba in tudi njene revolucionarne ideje.

Kaj prinašajo pomladni meseci?
Marca bodo v LGL-ju uprizorili priredbo marionetne predstave režiserja Edija Majarona iz leta 1978 Gugalnica Franeta Puntarja v režiji Braneta Vižintina. Uprizoritev je namenjena starejšim od treh let.

Aprila bo premiera lutkovno-dramske predstave za mladino in odrasle po motivih literarnega prvenca Maxa Porterja Bridkost je stvar s peresi v režiji Luke Marcena. Predstava je vabilo na potovanje v metaforične svetove žalovanja in spominjanja, ki kalejdoskop Porterjevih pogledov in glasov raziskuje skozi fuzijo dramskega, predmetnega in lutkovnega.

V maju se bo odvila ulična predstava "za tri igralce, kita/ro, metlo in občinstvo" Kitov popek režiserke Vide Cerkvenik Bren, ki odpira živ dialog o relevantnosti mitoloških vsebin za današnji čas. Predstava je namenjena spodbujanju mišljenja z metaforami in s tem približevanje skrivnostim, ki jih ni mogoče v popolnosti zaobjeti z razumom. Namenjena je starejšim od pet let, ki jih bo podpirala pri sprejemanju drugačnosti v svetu mnogoterih mnenj, kultur in identitet.

Junija bo na sporedu še zadnja premiera sezone 2024/25, ko bo na ogled lutkovna predstava Tajde Lipicer in Giulia Settima Gora, ki jo bo režiral Giulio Settimo. Predstava, namenjena starejšim od šest let prinaša mitsko zgodbo o nastanku mesta Nova Gorica oziroma mest Nova Gorica in Gorica, ki jo predstavi skozi optiko cikličnosti življenja in bivanja, so še sporočili iz LGL-ja.