Zmagovalec slovenskega prvenstva v slamovski poeziji Matic Ačko je sinoči nastopil na evropskem prvenstvu v slamovski poeziji in se uspešno kvalificiral tudi za svetovno prvenstvo. Foto: MKC Maribor
Zmagovalec slovenskega prvenstva v slamovski poeziji Matic Ačko je sinoči nastopil na evropskem prvenstvu v slamovski poeziji in se uspešno kvalificiral tudi za svetovno prvenstvo. Foto: MKC Maribor

Matic Ačko je na osmem evropskem prvenstvu, ki je potekalo v Kulturnem centru Jacquesa Francka v Bruslju, osvojil šesto mesto in se s tem kot prvi slovenski slamovski pesnik uvrstil na svetovno prvenstvo v slamovski poeziji.

Lani smo sicer Slovenci dosegli svojo najvidnejšo uvrstitev, ko je Eva Kokalj dosegla tretje mesto.

Na tekmovanju se je pomerilo dvajset nastopajočih z vsega sveta

Foto: MKC Maribor
Foto: MKC Maribor

A dvakratni slovenski podprvak in zmagovalec letošnjega petega prvenstva Slovenije v slamovski poeziji, ki je potekalo 7. avgusta na Ptuju (organizacija Center interesnih dejavnosti Ptuj, Slamurajev in mreža SiSlam), je s svojim nastopom prepričal tudi evropsko občinstvo.

V Bruslju se je pomeril z dvajsetimi tekmovalci, nekateri med njimi prihajajo iz evropskih držav z močno tradicijo slamovske poezije.

Kot so sporočili, je na tekmovanju svoje glasove oddala tudi slovenska žirija v sestavi: pesnice in performerke Nine Medved (Slam zverine in MKC Maribor), pesnice in prevajalke Natalije Milovanović (aktualna prejemnica nagrade za najboljši knjižni prvenec) ter pesnice in kritičarke Tonje Jelen. Gledalke in gledalci pa so svoje glasove oddali v obliki spletnega glasovanja.

Ačko tudi vodja skupine Slam zverine

Matic Ačko, rojen leta 1991, je pesnik, performer in vsestranski ustvarjalec. S slamovsko poezijo se je začel resneje ukvarjati leta 2017.

Prenos prireditve je potekal v živo. Foto: Ana Helb
Prenos prireditve je potekal v živo. Foto: Ana Helb

Med drugim deluje tudi kot vodja slamovske skupine Slam zverine, ki pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor prireja mesečne večere slamovske poezije v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

Letošnje slovensko državno prvenstvo je potekalo na Ptuju v izvedbi Centra interesnih dejavnosti Ptuj, Slamurajev in njihovega vodje Mišela Ristova – Amota pod okriljem slovenske slamovske zveze SiSlam, v katero so vključeni organizatorji slamovskih dogodkov iz Maribora, Celja, Kamnika, Ptuja, Ljubljane in Kranja.

"Z vzpostavitvijo državnega prvenstva v slamovski poeziji smo se Slovenci vključili tudi na evropski slamovski zemljevid in od leta 2016 redno pošiljamo svoje prvake na evropska prvenstva," so zapisali.

Leta 2020 je Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji gostila Slovenija, zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo covida-19, je potekalo v spletni obliki v Mariboru s prenosom po vsem svetu.

Mreža SiSlam in večeri slamovske poezije so del programa literarnih prireditev MKC Črka, ki ga sofinancirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Na evropskem tekmovanju so se pomerili:

Monique Hendriks (Nizozemska), Metteo di Genova (Italija), Dimitris Stamiris (Grčija), Argyris Loizou (Ciper), Sad Tuna iz Poljske, Nikola Dukoski iz Severne Makedonije, Mária Ševčíková (Mara) iz Slovaške, Neimad iz Francije, Tamara Stocker iz Avstrije, Mama Fiera iz Španije, Matt Charnock iz Danske, Švéd iz Češke, Kelli Kiipus iz Estonije, Michael Wilson iz Irske, Cosimo Suglia iz Luksemburga, Hrvoje Mimica iz Hrvaške, Veroni Gyenge iz Madžarske, Daniil Astachov iz Rusije, Marie Darah iz Belgije ter Damir Nedić iz Srbije.