Mednarodni festival Ana Desetnica se bo letos uresničil že 27. leto. Začenja se danes, do 7. julija pa bodo nastopajoči iz 15 držav pripravili 71 ur atraktivnega interaktivnega festivalskega programa.

Foto: Gledališče Ane Monro
Foto: Gledališče Ane Monro

Poleg glavnega mesta Ljubljana, Maribora in Tolmina bo festival vabil še na ulice Novega mesta, Logatca, Ilirske Bistrice, Slovenj Gradca, Nove Gorice, Sežane, Kranja, Krškega, Izole, Gornje Radgone in Kamnika.

V vse četrti mesta
Programski vrhunec bo tudi letos potekal v slovenskem glavnem mestu, kjer festival že skoraj tri desetletja spreminja javne površine v ožjem in širšem središču prestolnice v oder performativnih umetnosti ter prostor srečevanja in druženja. Dolgoročni cilj festival je pripeljati festivalski program in (raz)širiti festivalsko vzdušje v vse ljubljanske mestne četrti – letos pri sledenju temu cilju tako začenjajo s Šiško.

V Ljubljani bo imel festival zaradi tega dva prostorska fokusa. Prvi del, ki bo med 1. in 4. julijem, bo potekal v središču mesta, drugi (med 4. in 7. julijem) pa v dveh soseskah v Šiški ter okoli t. i. prekomorcev, stavbe na Trgu prekomorskih brigad 1, kjer imajo svoje prostore raznolike nevladne organizacije s področja kulture, sociale ter drugih podobnih neprofitnih dejavnosti.

Program festivala Ana Destenica najdete tukaj.

Potovanje umetnikov iz središča v Šiško
Oba dela programa bodo na sredini festivala, 4. julija, povezali s potohodom oziroma s skupnim popotovanjem umetnikov in obiskovalcev iz središča do Šiške, ki bo potekalo v obliki velike povorke.