Foto:
Foto:
Pet tonyjev je dobila predstava August: Osage County, enega od teh igralka Deanna Dunagan za najboljšo glavno ogralko. Foto: Reuters
Bartlett Sher

Predstava, pod glasbo katere se podpisuje Richard Rodgers, pod besedilo pa Oscar Hammerstein II., je prejela sedem tonyjev, med drugim za najboljši prirejeni muzikal, za najboljšega režiserja muzikala (Bartlett Sher), za najboljšega glavnega igralca v tem žanru (Paulo Szot), za scenografijo, kostumografijo, osvetljavo in zvok.

Ravno pravi čas za to tematiko
Režiser Sher je ob prevzemu nagrade povedal, da zgodba, ki problematizira rasno nestrpnost v času vojne, očitno še vedno nagovarja čas, v katerem v ZDA poteka predvolilna kampanja s temnopoltim demokratskim kandidatom. "Sprejem muzikala je bil resnično neverjeten," je še povedal Sher.

Priredbi enega največjih muzikalov vseh časov, ki je bil sicer nominiran v 11 kategorijah, je s petimi tonyji sledila predstava August: Osage County, ki jo je zrežirala Tracy Letts. Ta se lahko letos pohvali že s Pulitzerjevo nagrado za dramo, s podelitve tonyjev pa je ekipa domov odšla z nagradami za najboljšo stransko igralko (Rondi Reed), najboljšo glavno igralko (Deanna Dunagan) ter režijo (Anna D. Shapiro) in scenografijo v tem žanru. Drama o neurejeni družini, ki živi na podeželju Oklahome, naj bi se po napovedih ustvarjalcev še to leto podala tudi na potovanje v londonski West End.

Drugi tony za Patti LuPone
Najboljša igralka v muzikalu je postala Patti LuPone in tako osvojila že svojega drugega tonyja, prepričala pa je z vlogo v predstavi Gypsy. Njena soigralca sta domov odnesla tonyja za najboljšega igralca (Boyd Gaines) in najboljšo stransko igralko (Laura Benanti).

Boeing-Boeing z novo preobleko
Rockglasbenik Stew, čigar pravo ime je Mark Stewart, je prejel nagrado za glasbo, ki jo je prispeval za muzikal Passing Strange. Trije tonyji so šli muzikalu In the Heights, med drugim tudi nagrada za najboljšo izvirno predstavo. Tonyja za najboljšo priredbo oziroma ponovno obuditev igre je prejela klasična farsa Boeing-Boeing, ki je največkrat izvajana francoska igra.

Tonyja za življenjsko delo je prejel Stephen Sondheim, ki se je v svoji karieri podpisal pod predstave, kot sta A Funny Thing Happened on the Way to the Forum in Sweeney Todd.

Od leta 1947
Zgodovina podeljevanja nagrad tony sega v leto 1947, ime pa so dobile po Antoinette Perry, katere vzdevek je bil Toni. Igralka, režiserka in ustanoviteljica American Theatre Wing je umrla leto pred ustanovitvijo nagrad.
M. K.