V Gledališču Koper so v pretekli sezoni vključno z gostovanji odigrali prek 200 predstav, ki si jih je ogledalo 51 tisoč gledalcev. Prav tako nadaljujejo z učnimi urami za otroke, gledališko šolo ter sodelovanjem pri festivalu Stevilnik in Primorskem poletnem festivalu. Foto: Gledališče Koper
V Gledališču Koper so v pretekli sezoni vključno z gostovanji odigrali prek 200 predstav, ki si jih je ogledalo 51 tisoč gledalcev. Prav tako nadaljujejo z učnimi urami za otroke, gledališko šolo ter sodelovanjem pri festivalu Stevilnik in Primorskem poletnem festivalu. Foto: Gledališče Koper
Katja Pegan
Gledališka režiserka Katja Pegan je od ustanovitve Gledališča Koper leta 2001 njegova direktorica in umetniška vodja. Pred dnevi je koprska občina objavila razpis za to funkcijo in Peganova je na novinarsko vprašanje, ali se bo potegovala za še en petletni mandat, odvrnila: "Seveda." Foto: Gledališče Koper

Kot pravi direktorica gledališča Katja Pegan, omenjeni naslovi govorijo o izrazitem žanru. Gledalci bodo lahko videli tri (ko)produkcije koprskega gledališča. Komična melodrama Roberta Harlinga Jeklene magnolije v režiji Peganove, v sodelovanju z SNG-jem Nova Gorica, je znana že iz filmske upodobitve in je po besedah direktorice koprskega gledališča predvsem "igra o solidarnosti".

Skupaj z Lutkovnim gledališčem Ljubljana bodo uprizorili Shakespearovo pravljično tragikomedijo Vihar v režiji Jake Ivanca in po Župančičevem prevodu, ki so jo v Kopru načrtovali že v pretekli sezoni. Pripravili pa so še produkcijo komedije laži Marca Camolettija in Michaela Niavaranija (Totalno) katastrofalna večerja v režiji Sama Strelca, ki je sicer uspešnica nemških gledališč.

Natančnejše informacije o predstavah sezone 2016/17 v koprskem gledališču si lahko pogledate tukaj.

V sklopu abonmaja bosta še gostovanji novogoriškega gledališča z Gospo Bovary Nebojše Popa Tasića po Flaubertovem romanu in v režiji Yulie Roschine ter Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta s Češnjevim vrtom Čehova v režiji Igorja Pisona. V Kopru poleg večernega abonmaja ponujajo tudi dijaški abonma, ki vključuje tudi predstave, zamišljene posebej zanje, ohranjajo pa tudi starostno ločena otroška abonmaja.

Še izbirne gledališke vsebine
Dve predstavi bodo torej abonenti izbirali izmed štirih predstav - med njimi je tudi gostovanje Drame SNG-ja Maribor Večno mladi avtorja Erika Gedeona in v režiji Sandyja Lopičića, ki je letos osvojila nagrado za žlahtno komedijo na Dnevih komedije v Celju.

Druge tri izbirne predstave so Čudežna terapija Daniela Glattauerja in Kos plastike Mariusa von Mayenburga, obe v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, ter produkcija Slovenskega ljudskega gledališča Celje Rose Bernd Gerharta Hauptmanna.

V Gledališču Koper so v pretekli sezoni vključno z gostovanji odigrali več kot 200 predstav, ki si jih je ogledalo 51 tisoč gledalcev. Prav tako nadaljujejo učne ure za otroke, gledališko šolo ter sodelovanje pri festivalu Stevilnik in Primorskem poletnem festivalu. Peganova si želi, da bi se še poglobilo sodelovanje s srednjimi šolami, kakršno že poteka z obalnimi osnovnimi šolami. Lanski obisk dijakov je bil sicer zelo dober, je povedala direktorica.