Predstava Novo mesto - Readymade je nastala v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in Gledališča Glej. Foto: Sunčan Stone/Gledališče Glej
Predstava Novo mesto - Readymade je nastala v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in Gledališča Glej. Foto: Sunčan Stone/Gledališče Glej
Miran Jarc leta 1930
Miran Jarc (1900-1942) je bil slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in prevajalec. Napisal je več kratkih zgodb in samo en roman - Novo mesto, po motivih katerega je nastala predstava Novo mesto - Readymade. Foto: Wikipedija

Avtorski projekt Novo mesto – Readymade je nastal po motivih romana Novo mesto Mirana Jarca, ki je v knjižni obliki izšel leta 1932. V njem opisuje sebe in svoje umetniške sodobnike med prvo svetovno vojno; kako preživljajo mladost, se zaljubljajo, pišejo, debatirajo.

"V istem obdobju na drugem koncu sveta Marcel Duchamp spremeni zgodovino umetnosti z vpeljavo readymada. Sto let pozneje so v predstavi Novo mesto – Readymade združeni različni novomeški in drugi gledališki umetniki," razloži Bulc.

Tako so za adaptacijo besedila poskrbeli vsi nastopajoči v predstavi, in sicer poleg režiserja Bulca še Grega Zorc, Andreja Kopač, Miha Blažič - N' Toko, Jaka Berger, Jana Menger in Damir Leventić. Ta je poskrbel tudi za scenografijo, Blažič in Berger pa za glasbo.

Avtobiografska zgodba iz prve svetovne vojne
"Kadar boš žejen, lačen, premražen, se ne boš tešil z literaturo. Čemu tedaj lepe knjige? Čemu neki postavljajo spomenike sanjskim tvorcem? Postavite spomenike mlinarju in žitnemu trgovcu!" je zapisal Jarc v romanu Novo mesto.

Ekspresionistični pripovedni in izpovedni roman Novo mesto je prepojen z vojno in protivojno tematiko. Najprej ga je objavil leta 1930 v Ljubljanskem zvonu, dve leti pozneje pa še v knjižni obliki. Je njegov edini roman, po njem pa je leta 1989 Filip Robar Dorin posnel film Veter v mreži, katerega inserti so tudi uporabljeni v predstavi.

Premiera bo drevi ob 20. uri v Gledališču Glej, na ogled bo tudi v Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu.