Vaje iz sedenja v izvedbi Teatra Šentjanž, ena izmed predstav spremljevalnega programa. Foto: Hanzi Weiss
Vaje iz sedenja v izvedbi Teatra Šentjanž, ena izmed predstav spremljevalnega programa. Foto: Hanzi Weiss
Matiček
Matiček, nagrada za najboljšo predstavo. Foto: Linhartovo srečanje

Na festivalu, ki ga prirejata javni sklad za kulturne dejavnosti in občina Postojna, bodo v tekmovalnem delu uprizorili najboljše ljubiteljske predstave sezone. Med 27 predstavami, uvrščenimi na regijsko raven, jih je izbral selektor Marko Bratuš. Letos se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 125 predstav.

Za nagrade se bodo letos potegovali: Za narodov blagor Ivana Cankarja v izvedbi KUD Milke Zorec iz Hotinje vasi; Umor v Vili Roung Achilla Campanila v izvedbi Dramske družine F. B. Sedej iz Števerjana; Navajeni na šok Dejana Spasića v izvedbi ŠODR teatra, Srečne mladine in KUD Šentvid nad Ljubljano; Nora Nora Evalda Flisarja v izvedbi Gledališkega ansambla KUD Zarja Trnovlje - Celje, Kripl Martina McDonaugha v izvedbi Šus teatra KD Draženci, Ana Migrena Andreja Rozmana - Roze v izvedbi Teatra KD Janez Jalen iz Notranjih Goric ter Burka o jezičnem dohtarju neznanega avtorja v izvedbi Gledališke skupine KD Slomšek iz Slovenske Bistrice.

"Ni več tekstov na prvo žogo"
Kot je povedal direktor srečanja Matjaž Šmalc, je Bratuš izbiral predvsem predstave, ki so nanj naredile vtis zaradi svoje sporočilnosti - od predstave kot celote do režijske sporočilnosti in igralskega angažmaja. Ob pogledu na repertoar letošnjega srečanja je Šmalc izpostavil zahtevnost in ambicioznost besedil, saj "ni več tekstov na prvo žogo". Tudi izbira del slovenskih avtorjev kaže, da so ustvarjalci veliko črpali iz slovenskega okolja in aktualnih tem, ki so jih "prevedli" v svoj jezik in čas.

Žirija v sestavi Minu Kjuder, Ana Rahela Klopčič ter Gorazd Žilavec bo v soboto, ob sklepu festivala, podelila štiri matičke: matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije.

Linhartova plaketa Franciju Tušarju
Srečanje se bo začelo že v četrtek, ko bodo med drugim podelili tudi Linhartovi listini in plaketo za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča. Prejemnik Linhartove plakete za leto 2012 je igralec, pisec in režiser Franci Tušar, prejemnika Linhartovih listin za leto 2012 pa igralka in režiserka Juša Berce ter režiser, scenograf, kostumograf in mentor Nikolaj Kranjc.

V spremljevalnem programu si bo mogoče ogledati tri predstave gostujočih skupin iz BiH-a, Hrvaške in Avstrijske Koroške. Ogled vseh predstav je brezplačen.