Gledališki festival v Avignonu je eden najbolj znanih v Evropi. Foto: EPA
Gledališki festival v Avignonu je eden najbolj znanih v Evropi. Foto: EPA

"Na tem festivalu lahko najdeš vse. Off dopolnjuje uradni festival," je dejal eden izmed direktorjev uradnega festivala Vincent Baudriller. Tudi režiser Stanislas Nordey, ki na uradnem festivalu gostuje s predstavo Par les villages po delu Petra Handkeja, je v preteklosti nastopal na Offu. "Treba se je naučiti prisluhniti ulici," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tako so tudi predstavo Alexisa Michalika Le porteur d'histoire, presenečenje pretekle gledališke sezone v Parizu, dvakrat na oder postavili na Offu, preden je svoj prostor našla v pariškem gledališču.

"To dokazuje, da lahko mlad avtor najde svoje občinstvo brez velikega stroja za stike z javnostjo," poudarja tiskovni predstavnik festivala Pascal Zelcer.

Off je največji festival "živega gledališča" v Franciji. Po besedah predsednika organizacije Avignon Festival et Compagnies (AF&C) Grega Germaina skoraj 20 odstotkov predstav, prikazanih na festivalu, svoj dom nato najde v katerem izmed francoskih gledališč.

Gledališki festival vsako leto na ogled postavi od 35 do 40 predstav
(Uradni) festival v Avignonu je leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar, od tedaj pa se je razvil v enega največjih gledaliških festivalov na svetu. Vsako leto na festivalu obiskovalcem postreže z od 35 do 40 predstavami, ki si jih ogleda od 140.000 do 190.000 ljubiteljev gledališke umetnosti. Festival se bo letos sklenil 26. julija.