Neil Patrick Harris v nagrajeni vlogi transseksualca Hedwig, ki ga je
Neil Patrick Harris v nagrajeni vlogi transseksualca Hedwig, ki ga je "prestrašila in navdahnila". Foto: Reuters
Bryan Cranston je bil prepričljiv 36. predsednik ZDA, Lyndon B. Johnson. Foto: Reuters
Hugh Jackman, ki je tisto leto, ko je vodil Oskarje, večino časa pel in plesal, je morda res bolj doma na odru tonyjev. Foto: Reuters

Neil Patrick Harris je tonyja dobil za svojo kritiško opevano upodobitev jeznega vzhodnonemškega transseksualnega rockerja Hedwig (v muzikalu Hedwig and the Angry Inch), Bryan Cranston pa za glavno vlogo v drami All The Way, ki je postala tudi najboljša predstava v celoti. Najboljši muzikal lanskega leta je bil Guide to Love and Murder, produkcija, ki se je v tekmo podala z največ nominacijami.

Usoda Billie Holiday še vedno gane
Zgodovino Broadwaya je v nedeljo pisala Audra McDonald, ki je za svojo upodobitev Billie Holiday (v predstavi Lady Day at Emerson's Bar & Grill) dobila že šestega tonyja v karieri. S tem je izenačila rekord pokojne kolegice Julie Harris, obenem pa je prva igralka, ki ima tonyja v vseh štirih igralskih kategorijah. Oblita s solzami se je zahvalila ženskam, ki so ji utrle pot: "Rada bi se zahvalila ramenom vseh pogumnih in junaških žensk, na katerih stojim," je dahnila. "Najbolj pa Billie Holiday. Zaslužiš si toliko več kot to, kar si dobila v svojem času na zemlji."

Največ tonyjev, ki jih podeljujeta zveza Broadwayska liga in neprofitna organizacija American Theatre Wing, sta si razdelili predstavi A Gentleman's Guide to Love & Murder in Hedwig and the Angry Inch; ekipa vsake je domov odnesla po štiri kipce.

Poblisk Waterja Whita
Bryan Cranston je v predsedniški vlogi v slavni drami Pulitzerjevega nagrajenca Roberta Schenkkana veljal za favorita. "Ko lahko vplivaš na čustveno razpoloženje občinstva, je to močna droga," je povedal v svojem zahvalnem govoru. "Tako močna kot kristalna meta," pri čemer je najbrž jasno, da se je navezoval na kultno serijo Kriva pota, v kateri je do nedavnega nastopal.

Lena Hall je svojega prvega tonyja dobila za stransko vlogo v predstavi Hedwig and the Angry Inch, ki je postala tudi najboljši "revival" v kategoriji muzikalov. "Vloga Hedwig mi je bila v neznansko zadovljstvo," je Neil Patrick Harris izjavil, ko je prišel po svoj kipec. "To je bila vloga, ki sem se je bal; spremenila me je in me postavila pred izziv."

Podelitev, ki je potekala v newyorškem Radio City Music Hallu, je že četrto leto vodil Hugh Jackman. Na odru so se med drugim zvrstili nastopi Idine Menzel, Gladys Knight in Stinga, ki je predstavil pesem iz svojega prihajajočega broadwayskega muzikala The Last Ship.