Brigita Leban, avtorica predstave Veseli cirkus otožnega klovna, kjer otroci opazujejo akrobatske vragolije, spodbujajo vrvohodko, spremljajo čarodeja, občudujejo plesalko in predvsem pomagajo razveseliti otožnega klovna Pera, ki se je moral posloviti od cirkusa in svojih prijateljev, na pot pa je, v iskanju prostora pod soncem, vzel vse svoje premoženje spravljeno v kovčkih. Foto: David Verlič
Brigita Leban, avtorica predstave Veseli cirkus otožnega klovna, kjer otroci opazujejo akrobatske vragolije, spodbujajo vrvohodko, spremljajo čarodeja, občudujejo plesalko in predvsem pomagajo razveseliti otožnega klovna Pera, ki se je moral posloviti od cirkusa in svojih prijateljev, na pot pa je, v iskanju prostora pod soncem, vzel vse svoje premoženje spravljeno v kovčkih. Foto: David Verlič
false
Klemenčičevo leto bo soustvarjalo kar 40 dogodkov, ki jih bo pripravilo več kot 30 različnih ustanov. Tudi Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo letošnji repertoar obarvalo bolj lutkovno, kot je sicer. Foto: David Verlič
false
In kot se za vsako rojstnodnevno zabavo spodobi, so v veselje številnih malčkov Klemenčičev rojstni dan počastili tudi z veliko rojstnodnevno torto. Milan Klemenčič bi praznoval 141 let. Foto: David Verlič
false
Novogoričani se bodo seveda povezali tudi z Ajdovci. Leta 1903 se je Milan Klemenčič z družino namreč preselil v Ajdovščino, natančneje v Šturje. Tega obdobja se je spominjal kot enega najlepših v svojem življenju. Klemenčičeva "Šturska era" velja tudi za najplodnejšo dobo na njegovem slikarskem in fotografskem področju, lutkarstvo pa si je prav tu začelo utirati svojo pot. Pri predstavah, ki so bile kar pri njem doma, mu je pomagal slikar Veno Pilon. Foto: David Verlič
false
Mestna občina Nova Gorica vsako leto posveti osebnosti, ki je vidneje zaznamovala goriški prostor. Lansko leto je bilo v znamenju arhitekta Maksa Fabianija, leto 2016 pa namenjajo lutkovni umetnosti in Milanu Klemenčiču, pionirju slovenskega lutkarstva in ustanovitelju Lutkovnega gledališča Ljubljana. Klemenčič se je rodil 7. marca 1875 v Solkanu. Foto: David Verlič
false
"Lutkovno leto je odlična priložnost za začetek tlakovanja lutkovne ustvarjalnosti v naši občini," pravi Tomaž Belingar, ustanovitelj in aktivni član Kulturno-umetniškega društva KREA, ki je z odločitvijo novogoriške občinske uprave, da letošnje leto razglasi za Klemenčičevo leto, izjemno zadovoljen. Foto: David Verlič
false
Veseli cirkus otožnega klovna. Foto: David Verlič

In prva izmed prireditev v "Klemenčičevem letu" je bila prav na njegov rojstni dan (fotografije Davida Verliča), torej 7. marca. V nekdanji stražarnici v Solkanu jo je pripravilo Kulturno-umetniško društvo KREA skupaj s solkansko krajevno skupnostjo in novogoriško občino. Otroci so si najprej ogledali lutkovno predstavo Veseli cirkus otožnega klovna v izvedbi Gledališča Bičikleta, ki se že desetletje posveča lutkovni umetnosti v obliki pravljic, predstav in raznovrstnih likovnih delavnic. Srce gledališča je Brigita Leban, avtorica predstave Veseli cirkus otožnega klovna, kjer otroci opazujejo akrobatske vragolije, spodbujajo vrvohodko, spremljajo čarodeja, občudujejo plesalko in predvsem pomagajo razveseliti otožnega klovna Pera, ki se je moral posloviti od cirkusa in svojih prijateljev, na pot pa je, v iskanju prostora pod soncem, vzel vse svoje premoženje, spravljeno v kovčkih. Avtorica likovne podobe in režije predstave je Barbara Bulatović.

Ob lutkovni predstavi so v nekdanji solkanski stražarnici razstavili tudi lutke udeležencev programa Predšolska vzgoja Ljudske univerze Nova Gorica, ki so nastale v sklopu odprtega kurikula pod mentorstvom Mojce Valič, pa tudi nekatere lutke s predstav Gledališča Bičikleta. Na isti dan so rojstni dan velikega lutkarja praznovali tudi v Lutkovnem muzeju v Ljubljani.

In kot se za vsako rojstnodnevno zabavo spodobi, so v veselje številnih malčkov Klemenčičev rojstni dan počastili tudi z veliko rojstnodnevno torto. Milan Klemenčič bi praznoval 141 let.

Ob 140-letnici rojstva tridnevne lutkovne delavnice
V KUD-u KREA si prizadevajo, da bi v spomin na slovenskega lutkarja Milana Klemenčiča znova obudili umetnost lutkarstva na Goriškem. Tako so lani, ob 140-letnici Klemenčičevega rojstva, pripravili tridnevno lutkovno delavnico pod mentorstvom diplomirane scenografke Mojce Valič. Odziv je bil izjemen.

Tomaž Belingar, ustanovitelj in dejavni član Kulturno-umetniškega društva KREA, je zato z odločitvijo novogoriške občinske uprave, da letošnje leto razglasi za Klemenčičevo leto, izjemno zadovoljen: "Lutkovno leto je odlična priložnost za začetek tlakovanja lutkovne ustvarjalnosti v naši občini. Želimo si, da bi do leta 2025, ob 150. obletnici Klemenčičevega rojstva, lutkarstvo oživili prek šolskih lutkovnih krožkov, novih lutkovnih sekcij kulturno-umetniških društev, lutkovne ponudbe za otroke in odrasle, lutkovnih vsebin ob občinskih prireditvah ter izobraževanja za pedagoške in terapevtske kadre v občini. Morda bi lahko v občini celo začeli Klemenčičeve dneve – lutkovni festival za otroke in odrasle."

Milana Klemenčiča ujele lutke v svoj svet
Milan Klemenčič (1875–1957) je bil po poklicu slikar, vendar je velik del življenja posvetil svoji veliki ljubezni – lutkam. Ustvarjal je tudi kot kostumograf, scenograf in fotograf. Ustanovil je Lutkovno gledališče v Ljubljani. Njegovo delo je pomembno tako za goriški kot tudi širši slovenski in mednarodni prostor. Mestna občina si prizadeva, da ga v letošnjem letu znova umestijo tudi v ta obmejni prostor. Mirka Križnič, koordinatorka Klemenčičevega leta, je nad odzivom ob pripravah novogoriškega lutkovnega programa navdušena: "K sodelovanju smo povabili številne ustanove, društva in posameznike. Izkazalo se je, da si zares številni želijo, da bi sooblikovali letošnji program 'Lutkovnega leta'. Tako je nastal pisan in zanimiv lutkovni program za vse generacije, ki bo potekal vse leto. Poseben pomen v okviru leta namenjamo izobraževanju tako lutkarjev kot mentorjev, zato je v program vključenih kar nekaj lutkovnih delavnic v organizaciji različnih institucij oziroma društev, kot so KUD Krea, Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici, JSKD Območna izpostava Nova Gorica, Mladinski center Nova Gorica, gledališče Bičikleta, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Goriški muzej in drugi."

40 dogodkov, 30 ustanov …
Klemenčičevo leto bo soustvarjalo kar 40 dogodkov, ki jih bo pripravilo več kot 30 različnih ustanov. Tudi Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo letošnji repertoar obarvalo bolj lutkovno, kot je sicer. Mirka Križnič z novogoriške občine ob tem dodaja: "Posebej se veselimo poleg vseh sodelujočih z Goriškega tudi sodelovanja z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Mini teatrom Ljubljana. Tako na mestni občini v počastitev dneva upora proti okupatorju v petek, 22. aprila 2016, ob 17. uri vabimo na Bevkov trg v Novi Gorici, kjer bo na ogled lutkovna predstava Jurček in trije razbojniki. Gre za rekonstrukcijo partizanske lutkovne predstave iz leta 1944 v izvedbi Mini teatra Ljubljana. V decembru pa skupaj s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica in Lutkovnim gledališčem Ljubljana pripravljamo gostovanje lutkovne predstave Doktor Faust. V Lutkovnem gledališču Ljubljana so o omenjeni predstavi zapisali: 'Za miniaturni lutkovni oder jo je po leipziškem zapisu priredil slikar in fotograf Milan Klemenčič – začetnik slovenskega lutkovnega gledališča. Lutkovna predstava je bila uprizorjena leta 1938 in pomeni vrh umetnikovega ustvarjanja.' To lutkovno mojstrovino je namreč leta 1982 obudilo prav Lutkovno gledališče Ljubljana. Posebej naj omenimo tudi jesensko razstavo mask slikarja Branka Drekonje v organizaciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica."

V Goriškem muzeju na gradu Kromberk pa si bo vse leto mogoče ogledati razstavo o Klemenčiču. Katarina Brešan, umetnostna zgodovinarka in kustodinja, izpostavlja še oktobrsko razstavo Igre moje mladosti, na kateri bodo razstavljene igrače, družbene igre in lutke iz preteklosti.

Lutke povezujejo generacije
Mestna občina v vlogi koordinatorja Klemenčičevega leta torej povezuje različne akterje ter spodbuja ustvarjalnost in sodelovanje različnih ustanov, društev in posameznikov, ki imajo veliko skupnega. Na ta način bogatijo drug drugega in ustvarjajo dragocene vsebine. Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je ob uvodu v praznovanje Klemenčiča povedal: "Z Lutkovnim letom 2016 odpiramo novo zanimivo področje ustvarjanja, ki je bilo nekdaj na Goriškem zelo živo in razvejano, potem pa je nekoliko zamrlo. Lutkarstvo želimo obuditi in ga preplesti z novimi, sodobnimi pristopi, ki so blizu tudi mlajšim generacijam. Vabimo ljubitelje lutk vseh starosti, ustvarjalce in vse lutkarske navdušence, da se nam pridružijo in skupaj z nami vstopijo v pravljični svet lutk."

Mestna občina Nova Gorica se je v zadnjih letih poklonila več umetnikom. Križničeva spominja: "Naj omenimo le pet zadnjih let: 2011 - Leto Silvestra Komela, 2012 - Leto Vinka Vodopivca, 2013 – Leto Silvana Furlana in filmske umetnosti, 2014 – Leto plesne umetnosti, 2015 – Leto Maksa Fabianija, arhitekture in urbanizma." Letos pa se bo vse dogajanje preselilo v svet lutk.

Novogoričani se bodo povezali tudi z Ajdovci, s Šturci …
Novogoričani se bodo seveda povezali tudi z Ajdovci. Leta 1903 se je Milan Klemenčič z družino namreč preselil v Ajdovščino, natančneje v Šturje. Tega obdobja se je spominjal kot enega najlepših v svojem življenju. Klemenčičeva "šturska era" velja tudi za najplodnejšo dobo na njegovem slikarskem in fotografskem področju, lutkarstvo pa si je prav tu začelo utirati svojo pot. Veliko je slikal portrete, motive iz okolja, začel se je ukvarjati s fotografijo - velja za pionirja slovenske barvne fotografije, sodeloval je na številnih slikarskih razstavah. 22. decembra 1910 je pripravil prvo marionetno predstavo Mrtvec v rdečem plašču. Pri predstavah, ki so bile kar pri njem doma, mu je pomagal slikar Veno Pilon.