Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec
Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec

Gledališka sezona 2020/21 se je šele dobro končala, saj so imeli pri uprizarjanju zaradi epidemije novega koronavirusa vrsto težav. Tudi zato je bilo pri pripravi programa nove sezone predvsem obilo previdnosti, poudarja v. d. umetniškega vodje gledališča Marko Bratuš.

"Ozračje je bilo bolj pesimistično, kar se je preneslo tudi na samo pripravo sezone. Prav zato bo posvečena duševnemu zdravju, ukvarjala se bo s človekom," je dejal na septembrski novinarski konferenci.

Natančen program SNG Nova Gorica si lahko pogledate tukaj.

Predvidena je bila sezona, v kateri bodo imele glavno besedo režiserke, vendar ta namera ni v celoti uspela. Šestim režiserkam se pridružuje tudi moški kolega Matjaž Berger, saj je bila predstava In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek zaradi omejitev ob epidemiji prenesen iz lanske v letošnjo sezono.

Sorodna novica Primer Kocbek: preizpraševanje svobode navdihnilo biografsko rekonstrukcijo

Čeprav umetniški vodja Marko Bratuš doslej ni oblikoval sezon s skupno rdečo nitjo, se je letos zaradi razmer v družbi odločil drugače, so poročali na Radiu Koper. "Ta sezona je posvečena duševnemu zdravju, in sicer gre za vse te občutke, ki so priplavali na dan, ko smo bili zaprti, ko nismo vedeli, ali bomo imeli še službe ali ne, na političnem parketu je prišlo do precejšnje polarizacije in precej sovražnega govora."

V. d. direktorice novogoriškega gledališča Maja Jerman Bratec je dejala, da bodo ljubitelji gledališča za nakup abonmajske vstopnice lahko uporabili tudi letošnje bone.

Predstave, ustvarjene prav za novogoriško gledališče.
Novo sezono bodo zaznamovale tudi številne krstne uprizoritve, na novogoriškem gledališkem odru bo mogoče videti tudi predstave, ki so bile ustvarjene prav za novogoriško gledališče.

Prva predstava Čriček in temačni občutek v režiji Ivane Djilas bo na sporedu že oktobra. To bo krstna uprizoritev družinskega glasbeno-vizualnega spektakla. Zgodba o temačnem občutku v čričkovi glavi je del gozdnega cikla knjig nizozemskega avtorja Toona Tellegena, ki govorijo o življenju gozdnih živali in ki jih je avtor tudi spisal v gozdu.

Novembra na veliki oder novogoriškega gledališča prihaja krstna uprizoritev filozofsko-dokumentarne vsebine In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, ki ga je novogoriško gledališče pripravilo v koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom, Cankarjevim domom Ljubljana in Galerijo Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki.

Sorodna novica "Gledališke dvorane so namesto gledalcev zasedle kamere in mešalne mize"

Decembra sledi krstna uprizoritev tragikomične slike Tridesetletnice v režiji Tijane Zinajić. Februarja 2022 na veliki oder novogoriškega gledališča prihaja satirično fantazijska drama Mihaila Bulgakova Mojster in Margareta, ki jo bo režirala romunska režiserka Nona Ciobanu. V veličastni romaneskni mojstrovini se prepletajo tri zgodbe, postavljene v surrealno pokrajino Sovjetske zveze, antične Judeje in sanj, piše na spletni strani teatra.

Aprila bo na sporedu gledališka poezija Oscarja Wilda Ribič in njegova duša v režiji Yulie Roschina. Pravljična parafraza romana Slika Doriana Graya, znamenitega irskega pisatelja Oscarja Wilda, čigar literarni vzpon se je začel prav s pravljicami, ki nam pisatelja prikažejo s posebne plati, bo tokrat namenjena odraslemu občinstvu.

Pet vrst tišine in Po potresu
Maja bo na sporedu prva slovenska uprizoritev drame o družinskih zlorabah Pet vrst tišine v režiji Maše Pelko. Zadnja predstava nove sezone pa bo prav tako v Sloveniji prvič uprizorjena Po potresu Harukija Marakamija in Franka Galatija v režiji Mojce Madon.

V novogoriškem gledališču so napovedali še nekaj drugih, gostujočih predstav in novo, krstno plesno predstavo Ikarus. Mit, ki je navdihnil že veliko umetnikov, navdihuje tudi plesno uprizoritev, nastalo v produkciji MN Dance Company v sodelovanju s SNG-jem Nova Gorica.