Zgodbo Zverjasec pisateljica Julia Donaldson gradi na humorju, preobratih in odličnih rimah. Foto: LGL
Zgodbo Zverjasec pisateljica Julia Donaldson gradi na humorju, preobratih in odličnih rimah. Foto: LGL
Zverjasec
Zverjasec je prav posebno bitje, ki si ga je Miška izmislila, da bi iz gozda pregnala druge plenilce. Foto: LGL

Lutkovna predstava v režiji Jake Ivanca ohranja osnovno zgodbo o Miški, ki si izmisli Zverjasca, jo deloma nadgrajuje, ponekod se pa tudi odmakne od osnovne zgodbe. Pod prepesnitev, dodatne dialoge in songe se podpisuje Milan Dekleva, ki je na pobudo Ivanca nekatere like "moderniziral", da bi jih naredil bolj všečne starejšemu občinstvu. Obenem nobenega verza iz slikanice ni izpustil, zato da tudi otroci ne bi bili prikrajšani.
Strah vzbujajoč ljubitelj praženih kač
Dramaturg predstave Andrej Jaklič je pred premiero spomnil na pomen domišljije in premagovanje strahu, s katerim se mora v predstavi spopasti glavna junakinja Miška. V gozd se odpravi po lešnik, da bi odgnala plenilce, ki se potikajo v njem, pa si izmisli Zverjasca. Ta obožuje lisice, sladoled s sovjim sokom in pražene kače. Zverjasec je tako strašen, da Miška postane glavna v gozdu, a kaj, ko mora z njim opraviti tudi sama.
Režiserju je bil največji izziv, kako kratko zgodbico iz slikanice razširiti v polurni muzikal. Ena izmed nadgradenj zgodbe so songi, s katerim se predstavi vsaka izmed nastopajočih živali. Igralci animatorji v predstavi uporabljajo lutke, ki so preplet mimičnih in namiznih. Pri oblikovanju likovne podobe in scenografije je umetniku Natanu Eskuju pomagal hišni oblikovalec lutk Mitja Ritmanič.
V predstavi nastopajo Gašper Malnar (Zverjasec, Lisica), Martina Mauric Lazar (Kača), Jure Lajovic (Sova) in Brane Vižintin v vlogi Miške. Za glasbo je poskrbel Davor Herceg, ki je z ekipo sodeloval že pri lutkovni predstavi Romeo in Julija.