Za ogled prve predstave Metropolitanske opere se ne bo treba lepo obleči ... Foto: EPA
Za ogled prve predstave Metropolitanske opere se ne bo treba lepo obleči ... Foto: EPA
Metropolitanska opera
Newyorška opera se želi bolj približati sodobnemu človeku.

V Metropolitanski operi v New Yorku so se tako letos odločili, da na prvo predstavo nove sezone povabijo vse, ki bi se dogodka želeli udeležiti. Prostorske omejitve ne bo, saj bodo lahko Puccinijevo Madame Butterfly spremljali vsi, ki bodo 25. septembra zvečer na trgu Times Square.

Na trgu bo razpostavljenih 650 stolov, na katerih bo mogoče v miru spremljati dogajanje na velikem ekranu, na katerem bo iz opere neposredni prenos predstave. Projekcijo Madame Butterfly, ki jo je režiral Anthony Minghella, pa bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati tudi na trgu Lincoln Center Plaza, na katerem opera stoji.

Opera bližje sodobnemu človeku
Direktor Metropolitanske opere Peter Gelb pa opozarja, da opera na najbolj znanem newyorškem trgu, na katerem novo leto vsako leto pričaka ogromna množica, ni le poteza, s katero bi želeli na druge predstave privabiti čim več gledalcev. Projekcija nakazuje tudi pot, na katero želi stopiti ta najbolj znana severnoameriška ustanova - Metropolitanko želijo bolj povezati z mainstreamovsko kulturo in sodobnim življenjem, obenem pa seveda pridobiti novo občinstvo, za kar se trudijo tudi z neposrednimi prenosi predstav na spletu in v več kinodvoranah.