Barok se ponaša z zvenečo igralsko zasedbo: Blanca Portillo, Asier Etxeandia in Chema Leonki. Foto: Aljoša Rebolj
Barok se ponaša z zvenečo igralsko zasedbo: Blanca Portillo, Asier Etxeandia in Chema Leonki. Foto: Aljoša Rebolj
Tomaž Pandur
Pandur, ki sicer živi in ustvarja v Madridu, svoje prelomno delo predstavlja še ljubljanskemu občinstvu. Foto: MMC RTV SLO

To je Pandurjeva prva koprodukcija zunaj Slovenije in po njegovih besedah prelomno delo v njegovi karieri, predvsem zaradi zasedbe. Barok bo kot dodatek na festivalskem sporedu danes, v torek in v sredo ob 20.00 v ljubljanskih Križankah.

Zvezdniška zasedba, odlični odzivi
Predstava Barok je, kot je nedavno dejal Pandur, njegova interpretacija romana Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa. Pandurju se zdi predstava prelomno delo zato, ker ima zvezdniško igralsko zasedbo - v njej nastopajo Blanca Portillo, Asier Etxeandia in Chema Leonki - in ker odzivi oziroma kritike kažejo, da jim je uspelo vzpostaviti nov, sodoben gledališki jezik.

Z režiserjem je pri pripravi predstave sodelovala njegova preverjena ekipa: pod dramaturgijo se podpisuje Livia Pandur, pod koreografijo Nacho Duato, tandem Silence pa je prispeval glasbo. Kostume je zasnovala Angelina Atlagić, sceno Numen, avtor besedila pa je Darko Lukić. Predstava je nastala v produkciji madridskega gledališča Fernan-Gomez.

"Krvava igra ljubkosti in okrutnosti"
"Nevarna razmerja filozofije v budoarju spreminjajo 'menage a trois' v kvartet. Potrebno bo znova prepotovati vsa stara, nekdaj tako dobro znana mesta, in jih spoznati prvič. Med čakanjem na ta dogodek se obupna prizadevanja, da bi ohranili dobro znani svet, kakršnega poznamo od nekdaj, spremenijo v elegantno, krvavo igro ljubkosti in okrutnosti," o predstavi piše v spremni knjižici festivala.

Predstava Barok se kmalu po gostovanju v Ljubljani vrača na repertoar v Madridu, kjer bo 10. septembra doživela novo premiero, sledila bo turneja po Španiji in Franciji.

A. K.