Ana Romih v plesni predstavi Lahkotnost. Foto: Matija Lukić
Ana Romih v plesni predstavi Lahkotnost. Foto: Matija Lukić

15. Platforma sodobnega plesa se začenja nocoj v Mariboru. Tema letošnjega festivala je sobivanje, plesne predstave, ki so na programu, pa po besedah umetniške in programske vodje Mojce Kasjak tematizirajo odnose. Do nedelje se bo v avditoriju in dvorani Lutkovnega gledališča Maribor zvrstilo devet plesnih in glasbeno-gibalnih predstav, pogovori z ustvarjalci in dokumentarni film.

Začetek s plesno-lutkovno predstavo Po zabavi
Osrednji program plesnih predstav danes odpirata koreograf in plesalec Tomas Noone iz Barcelone s plesno-lutkovno predstavo Po zabavi / After Party in profesionalni sodobni plesalec Beno Novak, ki se je plesno kalil v Salzburgu, Londonu in New Yorku, s predstavo Materija.

Roza samorogi/Pink Unicorns, fizično plesno gledališče. Foto: Jörg Landsberg
Roza samorogi/Pink Unicorns, fizično plesno gledališče. Foto: Jörg Landsberg

Uradno odprtje festivala bo v sredo v Minoritski cerkvi z glasbenim performansom s plesno improvizacijo (Od)zven Alje Petrič in Vaska Atanasovskega ter pozdravnim nagovorom podžupanje Alenke Iskra.

Gibaj! Pleši svoje življenje
Eden od vrhuncev letošnjega programa bo po navedbah organizatorjev tudi gostovanje španske skupine La Macana, ki se bo občinstvu predstavila v četrtek s predstavo Roza samorogi/Pink Unicorns. Gre za skupino, ki sta jo leta 2009 ustanovila mednarodno priznana avtorja Caterina Varela in Alexis Fernandez, ki sta sodelovala že z različnimi evropskimi gledališči.

Program Festivala Platforma najdete tukaj.

Na letošnji Platformi sodobnega plesa se bo predstavil tudi indijski umetnik Jaskaran Anand, ki od leta 2015 živi in dela v Linzu. V Mariboru bo nastopil v soboto z interdisciplinarnim performansom Nadaljnje hiberniranje/Hibernating Further z zvočno-video inštalacijo in plesom.

Na festivalu bodo nastopile še Ana Romih s predstavo Lahkotnost, hrvaško slovenska plesna koprodukcija Petre Hraščanec Skupaj/Skupa, premierno pa bo z novo predstavo Padati v ljubezen nastopila tudi April Veselko. Novost letošnjega festivala so Srečanja z umetniki oz. vodeni pogovori z ustvarjalci, ki bodo potekali po vsaki predstavi. Festival se bo sklenil v nedeljo z dokumentarnim filmom Gibaj! Pleši svoje življenje/Move! Dance your life.

Neke noči neke deklice nekje umirajo, koreopoezija. Foto: David Orešič
Neke noči neke deklice nekje umirajo, koreopoezija. Foto: David Orešič

Platforma sodobnega plesa je leta 2007 nastala iz potreb plesne scene z namenom profesionalizacije, mreženja, povezav in sodelovanja v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem prostoru, še pojasnjuje Mojca Kasjak.

15. festival Platforma sodobnega plesa v Mariboru