Foto:
Foto:
Festival bo odprla predstava Snježane Premuš Ozvočeno telo.
V spremljevalnem programu bo predstavljen tudi Woferl koreografa Iztoka Kovača.
Vsi smo mi Marlene Dietrich; predstava Emila Hrvatina in Erne Omarsdottir.

Selektorji - Martina Hochmuth iz dunajskega Tanzquartierja, plesalka Mateja Rebolj in publicist Rok Vevar - so med 54 prijavljenimi deli, ki so nastala v preteklih dveh letih, izbrali 12 predstav. Tako si bo v glavnem programu mogoče med drugim ogledati Ozvočeno telo 2 Snježane Premuš, Formo Interrogativa Magdalene Reiter, HI-RES Male Kline in Maje Delak ter Koncept Koncepta Mateje Bučar.


Več o ozdaju nastajanja festivala si lahko preberete v dnevniku izvršne producentke festivala Nataše Zavolovšek.


Festival je namenjen plesu. In pika.
Organizatorji so na tiskovni konferenci povedali tudi, da je v preteklih dveh letih nastalo še 15 predstav, ki pa se niso prijavile na razpis za Gibanico. Vevar je poudaril, da med prijavljenimi ni bilo nobene klasične baletne predstave, kar ga žalosti, saj festival ni namenjem zgolj sodobnemu plesu, ampak gre za ples nasploh. Upa, da se bodo do naslednjega festivala, ki bo čez dve leti, te estetsko-ideološke prepreke in navidezne meje med žanri izničile.

Na Gibanici so poleg osrednjega programa pripravili tudi pester spremljevalni program. Sem sodijo štiri predstave, ki se niso uvrstile v glavni del. To so Začasno avtonomna cona avtorjev The Stroj, Mateja Kejžarja in Alda Ivančiča, Katarza za začetnike Jurija Konjarja, Mi vsi smo Marlene Dietrich Emila Hrvatina ter Erne Omarsdottir in Woferl osebno Iztoka Kovača.

Selektorji so slednji dve predstavi v spremljevalni program vključili "zgolj" na podlagi videoposnetkov, in sicer v času, ko sta imeli deli še status "work in progress". "Ker gre v obeh primerih za uveljavljena avtorja na slovenski in mednarodni sceni, se zdi njihova predstavitev na Gibanici umestna", so še povedali selektorji.

Pester spremljevalni program
Poleg 4 predstav v spremljevalni program sodijo še praktična in teoretična delavnica ter okrogla miza. To bo vodila novinarka Jedrt Jež, napovedujejo pa več kot 30 mednarodnih strokovnjakov s plesnega področja, ki bodo govorili o "Stanju stvari" na področju slovenskega sodobnega plesa.

Program festivala:
23. 2. ob 19.00, Dvorana Duše Počkaj, S. Premuš, I. Schick: Ozvočeno telo 2
ob 20.00, Linhartova dvorana, Collect-if.

24. 2. ob 18.00, Plesni teater, G. Luštek in R. Hribar: Ana is the name of the rose,
ob 20.00, Dvorana Duše Počkaj, Nina Meško: What a feeling!
ob 21.00, Kosovelova dvorana, N. Korda, I. Sviderski, Ž. Repovž: Pisma iz sedanjosti.

25. 2. ob 17.00, Plesni teater, Magdalena Reiter: Forma interrogativa,
ob 19.00, Elektrarna, M. Kline in M. Delak: Hi-res,
ob 20.00, Kosovelova dvorana, G. Bogdanovski in D. Srhoj: Confidance,
ob 21.00, Linhartova dvorana, The Stroj, Kejžar, Ivančič: Začasno avtonomna cona.