SNG Nova Gorica se zares lahko pohvali z dosežki v zadnjih letih. Ta čas navdušuje s predstavo Duohtar pod mus! Foto: SNG Nova Gorica
SNG Nova Gorica se zares lahko pohvali z dosežki v zadnjih letih. Ta čas navdušuje s predstavo Duohtar pod mus! Foto: SNG Nova Gorica
Stekli psi
Novogoriško gledališče je pomembna kulturna ustanova tudi za zamejske Slovence. Foto: SNG Nova Gorica/Žiga Koritnik

To je mnenje občinskih mož v Novi Gorici, ki se sklepu o spremembi statusa čudi tudi zato, ker je novogoriški teater ustanova državnega pomena postal komaj pred štirimi leti in od tedaj se ni zgodilo nič, kar bi lahko bila neposredna posledica te spremembe. Direktor Mojmir Konič je poudaril, da bi zaradi prenosa pristojnosti z državne na pokrajinsko raven za gledališče pomenilo, da bi ustanova znotraj regije za sredstva morala tekmovati z zdravstvom, infrastrukturo in drugimi področji.

Da ne bi prekinili trenda vzpona
Zato je tudi župan občine Nova Gorica pozval vlado, naj znova razmisli o svoji odločitvi, poleg tega pa je še povedal, da upa, da bo vlada v prihodnje ravnala "v korist pomenu in usodi SNG-ja Nova Gorica". To je v tem trenutku še posebej pomembno, saj je gledališka dejavnost na Primorskem v vzponu. Predvsem v smislu kakovosti. To med drugim dokazujejo tudi priznanja. Nedavno je bila tako koprodukcija novogoriškega in koprskega gledališča Duohtar pod mus! izbrana za najboljšo predstavo na festivalu Dnevi komedije, kot najboljšo pa so jo ocenili tudi gledalci tedna slovenske drame v Kranju.

Zakaj revizija odločitve izpred štirih let?
Manjši dotok denarja bi tako lahko nevarno ogrozil ta razveseljivi trend vzpona gledališke umetnosti na Goriškem, ki je vedno pomembnejša tudi zaradi odprtja meja med Italijo in Slovenijo. Na ta način je SNG Nova Gorica postal pomembna kulturna ustanova tudi za zamejske Slovence in ustanova, ki lahko pomaga tudi krepiti slovensko identiteto na Goriškem.

Poleg tega je gledališče pred štirimi leti (tako kot tudi mariborska gledališka hiša) status državne ustanove dobilo tudi zato, da bi posebej zaščitili kulturno ustvarjalnost na nacionalnem robu. Posledično je vprašanje o trenutnem slabem in skoraj poniževalnem odnosu države do novogoriškega gledališča v državnem svetu sprožil tudi svetnik Matej Arčon. Vendar odgovora, ki bi pojasnjeval to dogajanje, ni dobil.

P. B.