Nič več na predstave s festivalsko knjižico, letos Ana Desetnica stavi na presenečenje! Foto:
Nič več na predstave s festivalsko knjižico, letos Ana Desetnica stavi na presenečenje! Foto:
Gledališče Ane Monro
V Ljubljani bo nastopilo več kot 300 gledališčnikov in drugih umetnikov. Foto: Ana Desetnica
Vabljeni tudi na partijo uličnega šaha ... Foto: Ana Desetnica
Nori policaji
Danski policisti ne poznajo šale. Foto: Ana Desetnica
Tudi z lutkami bodo nastopajoči poskušali sneti maske z obrazov obiskovalcev. Foto: Ana Desetnica

V prestolnici se bo v okviru Ane Desetnice do 2. 7. odvilo 80 dogodkov, ki jih bodo uprizorili nastopajoči iz Slovenije, Francije, Nove Zelandije, Belgije, Velike Britanije, Japonske, Hrvaške in Češke. 9. izvedbo festivala je s predstavo Ezl Ek na Šuštarskem mostu odprlo Gledališče Ane Monro s prestavo Ezl Ek.

Pustite se presenetiti
Ker so organizatorji lani ugotovili, da se vse preveč obiskovalcev na dogodke odpravi s festivalsko knjižico v roki, za letos pripravljajo veliko več dogodkov, ki bodo krožili po mestu. Tako se bodo lahko v gledališče povsem nepričakovano spremenil tudi avtobus mestne linije, ki ga bo ugrabilo Društvo lutkovnih ustvarjalcev, da bi na njem izvajalo kratke intervencije Fokus Pokus. Red v mestu se bodo trudili ustvarjati tudi policaji Dansk Rakkerpak, za katere se bo izkazalo, da so Nori policaji.

Na sprehodu po mestu se lahko povsem nenapovedano izza vogala prikaže francoski glasbenik Macadam Piano, ki s pianom kroži po mestu in z glasbo opisuje razpoloženje mimoidočih. Vragolije žonglerjev v skupini Tutti Frutti bodo bolj vratolomne, saj ne bodo žonglirali na trdnih tleh, ampak si bodo delo zapletli s hoduljami. Že po definiciji pa bo pravi podvig ujeti čarodeja Saltimbanko, ki se bo prikazal zdaj tu, zdaj tam.

Tudi veliki otroci se lahko igrajo
Organizatorji so opazili tudi, da se le redkokdo loti podviga, pripraviti ustvarjalne delavnice za otroke. V parku Zvezda bo tako 1. 7. s škarjami in papirjem v rokah mogoče videti "velike otroke". K tradicionalnim igram jih bo ob 17.00 povabil Drago Zadnikar, Marko Jakopič bi rad v peskovniku videl gospode, Prometej pripravlja atelje za dame, z Branetom Solcejem bo mogoče izdelovati papirnate maske, Primož Seliškar pa bo udeležencem zaposlil um in roke. Da se bodo odrasli lahko povsem mirno vrnili v svet otroštva, bo otroke namesto njih pazila pravljičarka Ana Zlobec, pomagal pa ji bo stripovski junak Fimipidipi.

Semenj kultur na Šuštarskem mostu
Istega dne bo na Šuštarskem mostu od 17.00 potekal semenj kultur, na katerem se bodo s plesi, glasbo, hrano, književnostjo in drugimi zvrstmi, ki jih gojijo, predstavila kulturna društva, skupine ali posameznike, ki želijo postati skupine, ki se ukvarjajo s svojo kulturo v Ljubljani. Razmišljali bodo predvsem o tem, kaj jim pomaga ohranjati lastno identiteto.

Kako pritegniti čim več obiskovalcev?
V petek, soboto in nedeljo se bodo udeleženci spraševali tudi o načinih in tehnikah, s katerimi bi lahko razširili krog obiskovalcev festivalov (uličnega) gledališča ter pritegnili ljudi, ki se kulturnih dogodkov nasploh ne udeležujejo. Posebno pozornost bodo namenili poskusu vzpostavljanja odprtih prostorov, ki ga na Ano Desetnico uvaja Semenj kultur.

Razpravljali bodo tudi o tem, ali je akrobatom, cirkusantom, požiralcem ognja, galsebnikom, zabavljačem, lutkarjem in uličnim igralcem z vseh vetrov, ki se jih bo v prestolnici zbralo več kot 300, uspel glavni cilj - ustvariti dogodek zaradi dogodka samega. Z njimi želijo nastopajoči naključnim ali namernim mimoidočim potrkati na maske, ki si jih nadenejo ob izstopu na ulico, in jih pripraviti do tega, da jih vsaj za nekaj trenutkov snamejo.

Po Ljubljani je na vrsti Slovenija
Ana Desetnica se bo od prestolnice poslovila 3. julija z velikim Piknikom v Argentinskem parku. Nato se bodo lahko z Ano veselili tudi na Lentu in v drugih krajih po Sloveniji, kamor se bodo nekateri nastopajoči odpravili na obisk. V primerjavi z osmo izvedbo tega pouličnega festivala bo dogodkov za približno petino manj, saj so imeli organizatorji na voljo manj sredstev. Kljub temu nameravajo z letošnjim "festivalom gledališča, druženja in sonca" oživiti Ljubljano in nekatere njene kotičke, ki večji del leta sicer prespijo.