Prvo srečanje z opero Anthonyja Minghelle je naletelo na precej ostre odmeve gledaliških kritikov. Foto: EPA
Prvo srečanje z opero Anthonyja Minghelle je naletelo na precej ostre odmeve gledaliških kritikov. Foto: EPA
Madame Butterfly
Madame Butterfly v režiji Italijana carla Rizzija je bolj navdušila poznavalce opere. Foto: EPA

Odločitev Minghelle je pomembna zato, ker se je s to potezo filmar vrgel v zobe gledališkim kritikom, ki radi neusmiljeno secirajo odrske postavitve uveljavljenih filmskih režiserjev. Tudi Minghelli kritiki niso prizanesli.

Modna pista v operi
Režiser je predstavo napolnil z japonsko simboliko - s ptički iz origamija, potezami tradicionalnega japonskega gledališča, in zbaletom s pahljačami, dodal je tudi s črnim lakom prevlečaena tla. Tako je na odru ustvaril pravo pašo za oči, zapostavil pa naj bi vsebino. Postavitev tako ne prinaša kakovostne opere, ampak prek izpostavljanja vizualij spominja na modne prireditve. Rupert Christiansen je tako za Daily Telegraph zapisal: "Minghellin koncept je povsem zmaličil srce in dušo dela. To je predstava za modne sladokusce, ne pa za ljubitelje opere."

Odlika - Mawry Plazas
Nekaj užitkov pa je bilo na voljo tudi za prave poznavalce opere. Nastop drobne Mary Plazas v naslovni vlogi je navdušil tudi "zlobne" kritke. Plazasova je nastop - kot vse produkcije Angleške nacionalne opere, je tudi libreto Minghellovega opernega prvenca odpet v angleškem jeziku - opravila nadvse suvereno in tako na oder prinesla vsaj nekaj duha kakovostne opere.

Anthony Minghella je kritike razdvojil z zelo nenavadno potezo. Sinu madame Butterfly je namenil podobo lutke, ki jo po odru vodijo trije "nevidni" možje, oblečeni v črno.

Odmev številnih let
Madame Butterfly je pravzaprav družinski projekt. Režiserju, ki je po veličastnem Angleškem pacientu režiral še romantično dramo Hladni vrh in triler Nadarjeni gospod Ripley, je ob strani stala žena Carolyn Choa, ki je oblikovala koreografijo. Pot od ideje pa do realizacije Minghellovega videnja opere o gejši, v katero se zaljubi in jo kasneje izda ameriški poročnik Pinkerton, je poteklo več let. "Ta glasba mi je odmevala v glavi že več let," je povedal Minghella, ki je še zaupal, da si je z glasbo iz Madame Butterfly krajšal čas na prav vseh poletih z letalom, ki jih je opravil v zadnjem letu dni.

Ne glede na uspeh opere v Londonu, bo opera konec leta prišla tudi na spored Metropolitanske opere v New Yorku.