Ministrstvo za kulturo je v Dramo oziroma na svet zavoda poslalo proceduralni zahtevek za predhodno mnenje o razrešitvi ravnatelja, ki sicer zanje ni zavezujoče, vsekakor pa bodo v zvezi z ravnateljem ukrepali, je povedala predstavnica ministrstva Bojana Leskovar – dokončna odločitev ministrstva bo znana v dveh mesecih. Foto:
Ministrstvo za kulturo je v Dramo oziroma na svet zavoda poslalo proceduralni zahtevek za predhodno mnenje o razrešitvi ravnatelja, ki sicer zanje ni zavezujoče, vsekakor pa bodo v zvezi z ravnateljem ukrepali, je povedala predstavnica ministrstva Bojana Leskovar – dokončna odločitev ministrstva bo znana v dveh mesecih. Foto:
Glede Banovih prekrškov se govori o zlorabljanju nekaterih službenih ugodnosti v zasebne namene, predvsem pa o njegovih dodatnih honorarnih zaslužkih, ki jih je prejemal, čeprav je dobival plačo ravnatelja, pri čemer naj bi se celo izogibal plačilu davka. Foto: SNG Drama
Ban pravi, da ga ministrstvo za kulturo do zdaj ni opozarjalo na morebitne nepravilnosti, prav tako mu ni naložilo odprave kakšnih nepravilnosti. O tem, kaj bo počel, če bo predčasno razrešen, pa še ne razmišlja. Foto: SNG Drama
Ravnatelj ljubljanske Drame Ivo Ban pred razrešitvijo?

Po poročanju Dnevnika je ministrstvo za kulturo sprožilo postopek razrešitve ravnatelja SNG-ja Drame Iva Bana. V zvezi z Banovim vodenjem osrednjega narodnega gledališča je bilo že od vsega začetka slišati takšne ali drugačne pritožbe; ob nastopu njegovega mandata so ljubljanski mestni svetniki izrazili zaskrbljenost, Tone Partljič pa je ob Banovem imenovanju celo odstopil z mesta predsednika strokovnega sveta Drame. Pozneje je v medijih precej prahu dvignilo to, da je Ban dopustil najem prostorov Drame za snemanje oddaje Slovenija ima talent, septembra lani pa je ministrstvo za kulturo prejelo anonimno pismo o domnevnih nepravilnostih v ravnateljevem delu oziroma nezakonitostih pri poslovanju tega gledališča.

Natančni prekrški še niso znani
Natančnejšo preiskavo, ki bo končana v dveh mesecih, so sprožile prav polemike ob lanskem snemanju oddaje Slovenija ima talent. Zaradi snemanja je v Drami odpadlo kar nekaj ponovitev predstav, o čemer je v javnem pismu pisalo tudi Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Kateri prekrški so se znašli na seznamu nepravilnosti, ki bo verjetno osnova za predčasno razrešitev, ministrstvo ni razkrilo, ker postopek še poteka in ker čakajo na komentarje sveta in strokovnega sveta zavoda pa tudi Bana samega.

Ban na očitke ne odgovarja
Ban trenutnih dogodkov ne želi komentirati, kot jih je komentiral za Dnevnik. Na MMC-jevo prošnjo po komentarju je zgolj odvrnil, da se še ni opredelil in da še ni napisal izjave, v kateri se bo zagovarjal. To bo storil v mesecu dni, kot ga zavezuje tudi postopek razrešitve. Za časopis je povedal le, da je seznanjen z razlogi za predčasno razrešitev, ministrstvo ga je o njih obvestilo 18. marca, vendar jih za zdaj ne more komentirati, ker ima 30-dnevni rok za odgovor in vseh razlogov še ni proučil.

Ban očitkov torej ne komentira niti jih ne zanika, pravi pa, da ga ministrstvo za kulturo do zdaj ni nikoli opozarjalo na morebitne nepravilnosti ali mu naložilo odpravo kakšnih nepravilnosti.

Nepravični angažmaji?
Dnevnik namreč tudi piše, da si je Ban za lastne igralske angažmaje v "svojem" gledališču – ob ravnateljski plači – samo v letu dni izplačal še 70.000 evrov honorarja, potreba po dodatnem kopičenju denarja pa naj bi izvirala iz dolgov, ki naj bi jih ustvaril v zasebnem življenju. Govori pa se tudi o tem, da so nekateri igralci in nekatere igralke v Drami ostale brez angažmaja in da je ministrstvo v Dramo celo poslalo dekret, v katerem je zapisano, da je ravnatelj dolžan igralce zasesti v vloge v tolikšni meri, da zadostijo pogojem rednega delovnega razmerja.

Ravnatelj ljubljanske Drame Ivo Ban pred razrešitvijo?