Prvi del nastopa bo ansambel uvedel s skrivnostnim ruskim dekliškim kolom Beriozka - Majhna breza, ki mu bodo sledili še številni plesi - nekateri ženski, drugi moški, predstavili pa bodo tudi praznični ples in sklenili z velikim finalom. Foto: EPA
Prvi del nastopa bo ansambel uvedel s skrivnostnim ruskim dekliškim kolom Beriozka - Majhna breza, ki mu bodo sledili še številni plesi - nekateri ženski, drugi moški, predstavili pa bodo tudi praznični ples in sklenili z velikim finalom. Foto: EPA
Od leta 2008 državni koreografski ansambel nosi ime po Nadeždi Sergejevni Nadeždini. Doslej so nastopili v več kot 80 državah. Foto: EPA
Ples in glasba sta v ansamblu Beriozka neločljivo povezana v celoto. Osnovni repertoar kvarteta je stkan iz plesne glasbe - valčkov in polk, kadrilj in kol ter skupinskih plesov kakor tudi iz aranžmajev ljudskih plesnih melodij in originalnih miniatur. Foto: EPA

Slovito in hkrati skrivnostno dekliško kolo Beriozka - Majhna breza bo uvedlo prvi del drevišnjega nastopa, sledili pa mu bodo še številni plesi - nekateri ženski, drugi moški, predstavili pa bodo tudi praznični ples in sklenili z velikim finalom.

Kolo deklet z litografije na oder
Za kolom Beriozka - Majhna breza stoji zanimiva zgodba. Ustanoviteljica ansambla Nadežda Sergejevna Nadeždina je nekoč na starinski litografiji zagledala kolo deklet, ki so v rokah držale brezove vejice. V tej upodobitvi je našla zanimivo idejo za ples, ki že več kot 60 let navdušuje občinstvo.

Rusko dekliško kolo, ki je bilo občinstvu na odru poletnega gledališča Ermitaž prvič predstavljeno leta 1948, ni utemeljilo le ansambla, temveč tudi popolnoma nov slog v ruski odrski koreografiji. Posebna drža plesalk v krogu, komaj ulovljivo spreminjanje mehkih, ženstvenih linij njihove plesne plastike, posebno lahkotna in mehka hoja, čudovita blagoglasnost, nepretrgano gibanje ustvarijo iluzijo, da se ne premikajo plesalke, temveč oder okrog njih, piše v programskem listu. Nadeždina je pozneje oživila še nekatere druge koreografije ruskih ljudskih plesov.

"Iz duše izvirajoča izraznost plesalcev"
Nadeždina je umrla leta 1979 in po njeni smrti je umetniško vodstvo ansambla prevzela Mira Mihajlovna Koljcova, ki nadaljuje in dopolnjuje bogato dediščino ansambla. Kot je povedala, je pravi razlog očaranega občinstva ob nastopih ansambla Beriozka "iz duše izvirajoča izraznost plesalcev, ki s čutnostjo prevzame prav vsakogar".

Od leta 2008 državni koreografski ansambel nosi ime po Nadeždi Sergejevni Nadeždini. Doslej so nastopili v več kot 80 državah in se uspešno udeležili kulturnega programa v sklopu manifestacije Leto Rusije na Kitajskem ter zastopali Rusijo na Drugem festivalu držav članic Šanghajske organizacije za sodelovanje, ki je potekal julija 2006 v Šanghaju.

Ansambel Beriozka je prav tako nastopil na srečanju "velike osmerice", ki je potekalo septembra 2012 v Sankt Peterburgu, ter na podobnem srečanju v Vladivostoku. Leta 2014 se je udeležil olimpijade v Sočiju ter slovesnosti ob začetku svetovnega pokala v ritmični gimnastiki v nemškem Stuttgartu, je navedeno v programskem listu.

Prelest in čustvenost ruske duše
Na mestu šefa dirigenta orkestra ansambla Beriozka je od leta 1995 Leonid Konstantinovič Smirnov, ki je član ansambla že od leta 1967. Pod njegovo taktirko zagotavlja poseben zven orkestra še globlje spoznavanje prelesti in čustvenosti ruske duše ob zvokih ruskih ljudskih glasbil.

Ples in glasba sta v ansamblu Beriozka neločljivo povezana v celoto. Osnovni repertoar kvarteta je bil stkan iz plesne glasbe - valčkov in polk, kadrilj in kol ter skupinskih plesov kakor tudi iz aranžmajev ljudskih plesnih melodij in originalnih miniatur, ki jih je z velikim mojstrstvom in prefinjenim okusom zložil harmonikar in eden prvih glasbenikov ansambla Jevgenij Kuznecov.

Drevišnji dogodek z začetkom ob 21. uri je zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer iz Križank prestavljen v Cankarjev dom.