Pripoved o poškodbi postaja v plesnem performansu prispodoba
Pripoved o poškodbi postaja v plesnem performansu prispodoba "produkcijske invalidnosti sistema, v katerem živimo, delamo, ustvarjamo". Foto: www.bunker.si

Plesni solo performans z naslovom Invalid se pravzaprav začenja 28. 9. 1990 v Splošni bolnišnici Maribor, oziroma na Pohorju, kjer se je Bezjaku skotalil kamen in ga zadel v levo koleno. Tako se začne Primoževa zgodba o poškodbi njegovega kolena z bogato diagnostično in terapevtsko dokumentacijo, ki do danes še ni dočakala svojega konca. V Primoževem solu ta zgodba postaja prispodoba produkcijske invalidnosti sistema, v katerem živimo, delamo, ustvarjamo. Invaliden sistem lahko prosperira samo z invalidi - svoj uspeh meri s številom poškodb. Brez zdrobljenih kolen in komolcev v tem sistemu ni mogoče niti obstati niti uspeti.

Nesreča, ki se je zgodila pred skoraj dvajsetimi leti na Pohorju, je obrodila bogato diagnostično in terapevtsko dokumentacijo. Pripoved o poškodbi postaja v plesnem performansu prispodoba "produkcijske invalidnosti sistema, v katerem živimo, delamo, ustvarjamo". Invaliden sistem je lahko uspešen le, če ima dovolj invalidov, kajti svoj uspeh meri s številom poškodb, pravijo ustvarjalci predstave. Konec koncev, "brez zdrobljenih kolen in komolcev v tem sistemu ni mogoče niti obstati niti uspeti".

Pri predstavi kot soavtor in režiser sodeluje Bojan Jablanovac, koreograf je Gregor Luštek, za glasbo pa skrbi Tomaž Grom. Producentka predstave je Špela Trošt iz Vie Negative. Predstava je bila na ogled v Stari elektrarni.