Sampramiška otroke razveseljuje že 19 let. Foto: LGL
Sampramiška otroke razveseljuje že 19 let. Foto: LGL
Prvih 923 predstav je odigrala ena ekipa, nato so jo zamenjale mlajše moči. Foto: LGL

Za vse majhne in velike gledalce so pravljico z lutkami uprizorili igralci, ki so skupaj odigrali prvih 923 predstav. Pravljico o miški, ki se ji po nesreči odlomi zob, je napisala Svetlana Makarovič, ki miški posoja tudi glas. Režijo za predstavo, ki je bila prvič uprizorjena 17. 10. 1986, je ustvaril Nace Simončič, lutke pa si je zamislil Jaka Judnič. Breda Hrovatin, Peter Dougan in Tončka Černilogar so Sapramiško in druge lutke vodili na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Po "voditeljski" tudi glasovna sprememba
Pravljico lutkarji še vedno igrajo na besedilo, posneto na trak, ki ostaja že od prve uprizoritve isto, zamenjajo ga le ob gostovanjih v tujini, ko za boljše razumevanje lutke govorijo angleško ali špansko. Glasove so junakom posodili Svetlana Makarovič, Mojca Klemenčič, Nace Simončič in Bojan Maroševič. A pravljici, v kateri je prve vodnike lutk zamenjala nova ekipa, se jeseni obeta tudi glasovna sprememba. Zgodbo bodo z novo ekipo posneli še enkrat, kot Sapramiška in Regica bo nadaljevala le avtorica Makarovičeva.

Za miškino prihodnost se ni bati
Umetniška voditeljica Lutkovnega gledališča Ljubljana Barbara Hieng Samobor je na tiskovni konferenci, na kateri so napovedali slovesno uprizoritev, povedala, da se za prihodnost male sive miške ni bati, saj je tudi po polnoletnosti predstava še vedno razprodana. Od marca 2002 za njeno poskočnost na odru skrbijo Andreja Štravs, Polona Kores in Maja Kunšič, ki jih je izšolal član izvirne ekipe Peter Dougan.

Pravljica po življenjski zgodbi
Na predstavitvi je spregovorila tudi Svetlana Makarovič, ki je povedala, da je Sapramiško napisala po svoji življenjski zgodbi, le da je šlo "za več lešnikov, ne samo tri, tudi več je bilo votlih, ne samo eden". Odrasle je avtorica, ki najbolj ceni ljudi, ki so znali ohraniti otroškost, spomnila tudi, da je otroška bolečina strašna, ker ni omejena, mi pa smo na to "malo pozabili".

Vabimo vas, da si več o avtoričinih pogledih na pravljice in ustvarjanje preberete v dnevniku, ki ga piše za MMC.