Foto:
Foto:

Selektor festivala Jovan Čirilov je namreč na program letošnje prireditve uvrstil predstavo Tri sestre po delu Antona Pavloviča Čehova v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Na tokratnem Bitefu bo sicwer sodelovalo 15 predstav iz 12 dežel.

Tri sestre rade potujejo čez mejo
Tri sestre so nastale v režiji Tomija Janežiča, v glavnih vlogah pa najdemo Janjo Majzelj, Ivo Babič, Romano Šalehar, Barbaro Kranjc in Sebastijana Cavazzo. Janežičeva produkcija je že sodelovala na odrih južno od Slovenije in bila pri tem tudi uspešna. Kvaliteta uprizoritve Mladinskega gledališča je bila namreč potrjena z nagrado judita, ki jo podeljuje dnevnik Slobodna Dalmacija, bila pa je tudi razglašena za najboljšo predstavo Splitskega poletja. Tudi igralska ekipa se je izkazala in jeprejela posebno nagrado žirije Festivala malih odrov.

Festival v vzponu
Letošnji BITEF bo zaradi razpolaganja z večjimi finančnimi sredstvi kot v preteklih letih prvič ponudil tudi večje gledališke projekte. Med slednjimi velja opozoriti na uprizoritev Tolstojevega dela Vojna in mir v režiji Rusa Pjotra Formenka ter na litovsko izvedbo Shakespearove tragikomedije Romeo in Julija. Čirilov pa je poudaril še predstavo, ki je nastala po dramskih besedilih Sarah Kane in jo je postavilo na oder gledališče iz Vroclava, ter projekt Psihoza 4.48, ki so jo ustvarili gledališki ustvarjalci iz tiranskega gledališča.