Fokus Sosežigalniškega suspenza je tematsko in lokacijsko postavljen v Anhovo. Foto: BoBo
Fokus Sosežigalniškega suspenza je tematsko in lokacijsko postavljen v Anhovo. Foto: BoBo

Danijela Zajc:
Sosežigalniški suspenz
Drevi ob 20. uri
Anhovo

Sosežigalniški suspenz je četrta intervencija v ciklu performansov Suspenz. Cikel je prek aktivnih družbenih bojev postavljen v središče stanja vznemirjenosti, ki je vzporedna protestnemu duhu in akcijam upora.

Nastopi vključujejo performativne prakse, kot so site specific, live art, flash mob in druge oblike performansa, ki so zasnovane na osnovi raziskovanja zračnih disciplin. Predstavljajo igro (pre)moči, v kateri se spopadajo akterji, ki jim je pomemben zgolj denar, in tisti, ki se zavzemajo za ekološka, kulturna in človeška vprašanja konkretne lokalne skupnosti, je napisala performanka.

Leta 1985 rojena Danijela Zajc je diplomirana pedagoginja in sociologinja kulture. V središču njenih zanimanj so družbeno angažirane teme, kot je feminizem in prepletanje različnih performativnih umetnosti. Na področju sodobnega plesa, performansa in sodobnega cirkusa se izobražuje na delavnicah doma in v tujini. Njen aktualni performans je nastal v koprodukciji z društvom Matafir in s partnerskim društvom Mismo Nismo.

Tovarna v Anhovem

Tovarna v Anhovem je do leta 1996 proizvajala salonitno-azbestne izdelke, zaradi česar je škodljivi azbest v okolju močno prisoten. Lokalno prebivalstvo se že vrsto let bori proti dodatnemu onesnaževanju, ki ga ustvarja podjetje Salonit Anhovo, ki je v avstrijsko-italijanski lasti. Podjetje ustvarja dobiček s sežiganjem smeti v sosežigalnici.

Zdravstvena stroka poudarja, da bi morali v okoljih, ki so obremenjeni s težkimi kovinami, kot je azbest, veljati strožji predpisi kot drugje. Sprejetje zakona, ki izenačuje izpuste sosežigalnic in sežigalnic, je prvi korak v boju lokalne skupnosti za uveljavitev 72. člena slovenske ustave, ki pravi, da ima vsakdo v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja.