John Malkovich je leta 2017 obiskal Ljubljano v okviru Festivala Ljubljana. Foto: BoBo
John Malkovich je leta 2017 obiskal Ljubljano v okviru Festivala Ljubljana. Foto: BoBo

V milanskem gledališču Arcimboldi ob letošnji 700. obletnici smrti velikega srednjeveškega pesnika Danteja Alighierija pripravljajo predstavo John Malkovich's Inferno (Pekel Johna Malkovicha). Hollywoodskega zvezdnika bo na odru spremljal flavtist Massimo Mercelli, glasbo je zložil Gabriel Prokofjev, vnuk slovitega skladatelja z istim priimkom.

Vstopnice za predstavo stanejo od 30 pa vse do 170 evrov. Foto: Teatro degli Arcimboldi
Vstopnice za predstavo stanejo od 30 pa vse do 170 evrov. Foto: Teatro degli Arcimboldi

Kdo se skriva na dnu devetega kroga?
V predstavo John Malkovich's Inferno so vključeni ključni prizori iz Dantejeve Božanske komedije, ki se navezujejo na greh v sodobni družbi. Med njimi bosta tudi peti krog Pekla, v katerem so se znašle jezne, brezbrižne in lene duše, pa tudi krog pohotnikov, v katerem sta denimo Kleopatra in Helena iz Troje. V napovedi je med drugim zapisano, da bo imel deveti krog, v katerem so izdajalci domovine podvrženi večnemu ledu, pomembno politično noto.

Idejna os predstave je razmislek, kako bi bil Dantejev Pekel videti v sodobnosti. Na spletni strani produkcijske hiše Swissgart lahko preberemo, da se bo Malkovich spustil v kroge Pekla, da znova sreča zgodovinske osebnosti in predstavi njihove usode ter predstavi, kako so te pomembne za aktualni čas.

Sorodna novica John Malkovich v Ljubljani: "Prezaposlen sem, da bi me zanimala politika"

Glasbo za predstavo po navdihu klasike podpisuje Gabriel Prokofjev, vnuk slovitega skladatelja Sergeja Prokofjeva, ki ustvarja kot DJ in producent; glasbena podlaga predstave bo namreč premešala elemente hip-hopa, grima in elektronike.

Pekel Johna Malkovicha bo v milanskem gledališču Arcimboldi na sporedu od decembra, svetovno premiero pa bo dočakala že prej, junija, kot otvoritvena predstava Festivala Emilia-Romagna, ki bo prav tako posvečen Danteju.