Marko Hribernik. Foto: Darja Štravs Tisu
Marko Hribernik. Foto: Darja Štravs Tisu

Na položaju direktorja oz. prvega moža ljubljanske operno-baletne hiše bo Hribernik nasledil Staša Ravterja, ki se je sicer tudi prijavil na razpis za vodenje hiše.

Marko Hribernik je od leta 2020 v SNG-ju Opera in balet Ljubljana umetniški direktor opere. Odgovoren je za celotno umetniško vizijo in strateško usmeritev opernega gledališča. Vodi ekipo umetnikov in administrativnega osebja, koordinira produkcijo opernih predstav ter skrbi za promocijo in razvoj operne umetnosti v Sloveniji, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Svojo glasbeno pot je Hribernik začel kot pianist in diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Acija Bertonclja. Za pomembne pianistične dosežke je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Že v času, ko je študiral klavir, je začel tudi svojo dirigentsko pot, najprej na ljubljanski Akademiji za glasbo pri profesorju Antonu Nanutu, pozneje pa na Univerzi za glasbo na Dunaju v razredu profesorja Uroša Lajovica, kjer je pridobil naslov magister umetnosti-orkestrski dirigent.

Kot dirigent deluje doma in v tujini. Je docent na oddelku orkestrskega dirigiranja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.