Tadej Pišek, prejemnik zlatega leva za priredbo besedila, režijo in igro v predstavi O snegu in ljubezni. Foto: SSG Trst/Luca Quaia
Tadej Pišek, prejemnik zlatega leva za priredbo besedila, režijo in igro v predstavi O snegu in ljubezni. Foto: SSG Trst/Luca Quaia

S podelitvijo nagrad se je v avditoriju gledališke dvorane v Umagu končal letošnji jubilejni 25. mednarodni festival komornega gledališča Zlatni lav, ki je letos potekal pod geslom "Zlatarjevo zlato". Za nagrado, zlatega leva, se je potegovalo šest gledaliških produkcij: Koreodrama Histriana Umag(o), ZaTroCaRaMa Trst, Kulturni zavod Godot Ljubljana in Slovensko stalno gledališče Trst, Umetniška organizacija SKOP Zagreb, Hrvaško narodno gledališče Varaždin in Istrsko narodno gledališče – Mestno gledališče Pulj.

Žirija, ki so jo sestavljali Mirna Farkaš Salamon (predsednica žirije), Slavica Renko in Tarita Štokovac, je nagrado podelila Tadeju Pišku za priredbo besedila, režijo in igro za predstavo O snegu in ljubezni. “Gre za eksperimentalno igro, v kateri misli, občutki, dogodki in odnosi sobivajo na različnih ravneh zavesti. Igralec Tadej Pišek je kompleksno, poetično zgodbo o razpadu družinskih odnosov predstavil z redko videno lahkotnostjo, k čemur je prispevala koreografija Mojce Špik in Inana Du Swamija. Krik proti izključenosti in obsojanju drugačnih je odmeval še dolgo po koncu predstave,so zapisali člani žirije v utemeljitvi. Uprizoritev je koprodukcija Zavoda Godot in Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

Nagrado so prejeli tudi Helena Minić Matanić za vlogo v predstavi Art (HNK Varaždin),
predstava MINDOPOLIS 1.0 (UO Skop), veliko nagrado festivala pa predstava Adam I Eva v režiji in koreografiji Damirja Zlatarja Freya (Koreodrama Histrian Umag). Predstava O snegu in ljubezni je bila tudi tretja najvišje uvrščena predstava po oceni občinstva. Tudi v tej kategoriji je slavila predstava Adam I Eva.

"Predstava O snegu in ljubezni je umetniško sobivanje poetične govorice tržaškega pisatelja Marka Sosiča, sodobnega plesa in glasbe. Predstava je kompleksna pripoved razgradnje družinskih odnosov, v katere se zajeda politična klima nestrpnosti, sovraštva in fašizma," je o vsebini besedila zapisal Pišek. "Kompleksna analiza sodobne družbe, ki odpira vpogled v aktualne, tudi boleče teme: predstava O snegu in ljubezni, nastala po poetičnem romanu, spregovori o razgradnji družinskih odnosov, v katere se zajeda politična klima nestrpnosti in fašizma. Roman zaznamuje sobivanje različnih ravni dogajanja, konkretnih dejanj, misli in spominov, ki obravnavajo odnose z različnih zornih kotov, in morda se prav zato uprizoritev giblje med monodramo, plesno predstavo in koncertom. Je intimna pripoved, krik posameznika, ki nemo opazuje, kako sovraštvo, strah, ignoranca, ki jih v svetu vzpodbujajo politični in gospodarski interesi, počasi razkraja najbolj intimno in varno okolje – družino."

V predstavi nastopajo poleg Piška še Mojca Špik, Inan Du Swami in Marjan Peternel. Pod koreografijo se podpisujeta Špik in Du Swami, avtor glasbe je Peternel, oblikovalec svetlobe pa Janko Oven.