Foto:
Foto:
Tomaž Pandur
Letos mineva 150 let od rojstva Nikola Tesle, česar režiser predstave Tesla Electric Company verjetno ni spregledal. Foto: Festival Ljubljana
Dom Bernarde Alba v izvedbi MGL-ja
Dom Bernarde Alma je zgodba o tradicionalno strogem žalovanju za umrlim, tradiciji, ki jo na španskem podeželju ponekod še spoštujejo.
Labodje jezero
Labodje jezero je s precejšnjim uspehom letos na oder postavila tudi SNG Opera in balet Maribor. Foto: Ivan Vinovrški

Gledališče HNK iz Zagreba je objavilo nove premierne naslove v Drami, Operi in Baletu za sezono 2006/2007. Prva dramska praizvedba - Barok, prvi del trilogije Obdobje vodnarja, ki govori o francoski revoluciji - bo nastala pod režijsko taktirko Tomaža Pandurja in po scenariju Darka Lukiča, na spored pa prihaja novembra. Scenarij je naslonjen na dela Choderlosa de Laclosa, markiza de Sada in Heinerja Müllerja.

En inovator o drugem
Tomaž Pandur je prejšnji teden v Čedadu premierno predstavil Tesla Electric Company, produkcijo mednarodne gledališke organizacije pandur.Theaters, gledališča Ulysses in festivala Mittelfest. Predstavo, ki povezuje fluorescentno svetlobo (ta nas opominja na Teslovo pionirsko delo pri raziskovanju elektrike), gibljivih slik in glasbe ter se lahko pohvali z Radetom Šerbedžijo v naslovni vlogi, bo slovensko občinstvo lahko spoznalo 30. avgusta, ko bo predstava uprizorjena v ljubljanskih Križankah.

Tragedija španskega podeželja v Zagrebu
Po 25 letih bo Drama HNK uprizorila tudi dramo španskega modernista in nadrealista Federica Garcie Lorce, Dom Bernarde Albe, s katero so se na naših tleh nedavno spoprijeli v Mestnem gledališču ljubljanskem. Hrvaško občinstvo bo komorno tragedijo lahko spremljalo v prevodu Drage Ivaniševiča ter v dramaturški obdelavi in režiji Božidarja Violiča. Pretresljivo besedilo je Lorca napisal malo pred svojo nasilno smrtjo leta 1936, praizvedba pa je napovedana decembra.

Tretji premierni naslov je tragedija Kralj Lear, ena izmed mojstrovin velikega dramatika Williama Shakespearja. Tragedijo bo režiral madžarski gost Laszlo Bagossy, prevod je delo Antuna Šoljana, premiera bo predvidoma v začetku marca 2007. Poleg svetovnih klasikov Drama HNK pripravlja tudi Držičevega Dunda Maroja, mojstrsko delo hrvaške renesančne književnosti. Predstava bo krstno izvedena maja 2007 v režiji Ozrena Prohiča.

Brez Mozarta letos ne gre
Opera HNK pripravlja štiri premiere. Prva bo Don Giovanni W. A. Mozarta pod dirigentskim vodstvom Johannesa Wildnerja in v režiji Olivierja Tambosija. S to praizvedbo se bo zagrebška Opera vključila v proslavo Mozartovega leta. Nova praizvedba na repertoarju zagrebške Opere bo tudi Verdijev Ples v maskah v režiji Plamena Kartaloffa in z dirigentom Ivom Lipanovičem, premiera bo januarja prihodnje leto. Praizvedba Pogovor karmeličank Francisa Poulenca v režiji Krešimirja Dolenčiča in pod dirigentskim vodstvom Michaela Helmratha je načrtovana aprila 2007. V okviru 24. zagrebškega glasbenega bienala, aprila prihodnje leto, bo Opera HNK premierno izvedla tri enodejanke domačih in tujih skladateljev - Zorana Juraniča, Mauricija Kagela in Silvija Foretiča.

Labodje jezero tudi pri sosedih
Balet HNK za novo sezono pripravlja tri novosti. To so Copelia na Montmartru Lea Delibesa v režiji in koreografiji Yourija Vamosa, Mahlerjeve Pesmi ljubezni in smrti v koreografiji in režiji Milka Šparembleka ter Labodje jezero Čajkovskega v koreografiji in režiji Dereka Deana.