Barenboim, argentinski dirigent judovskega rodu, je od leta 1992 glasbeni direktor Berlinske državne opere, od leta 2006 pa je glavni gostujoči dirigent milanske Scale. Foto: EPA
Barenboim, argentinski dirigent judovskega rodu, je od leta 1992 glasbeni direktor Berlinske državne opere, od leta 2006 pa je glavni gostujoči dirigent milanske Scale. Foto: EPA

Po pisanju italijanskih medijev naj bi glasbeniki pred začetkom predstave Tristan in Izolda pod taktirko Daniela Barenboima, prebrali protestno izjavo proti ravnatelju Scale Stephanu Lissnerju, ki je tisoč zaposlenim v operni hiši ponudil uprizoritveno premijo v skupni vrednosti 3,2 mio. evrov. Predlog se jim zdi nezadosten.

Člani orkestra bodo v dveh letih prejeli dodatnih 2.600 evrov premije, sindikati pa so zahtevali 5.000 evrov. Orkester svari pred morebitnim poslabšanjem umetniške kakovosti Scale. Kot alternativo izjavi so mediji omenjali tudi možnost, da bodo glasbeniki igrali brez smokingov, le v belih srajcah. Kljub temu je odprtje sezone steklo nemoteno. Italijanski minister za kulturo Francesco Rutelli je pred vstopom v neoklasicistično stavbo povedal: "To je velik trenutek za glasbo."

Barenboim se ne pusti motiti
Dirigent Barenboim, ki je drevi dirigiral Wagnerjevo opero Tristan in Izolda v režiji Patricea Chereauja, se zaradi nejevolje orkestra ni dal motiti. "Pred 30 leti so mi ponudili dirigiranje Tristana in Izolde v Scali. Odgovoril sem, da tega ne bom počel pred svojim 50. letom. Opera je težka in skrivnostna. Imel sem prav, moj instinkt mi je govoril, naj se s to opero ne spopadem prezgodaj," je dejal 65-letni dirigent.

V Milanu je bilo menda čutiti mrzlično pričakovanje pred premiero v Scali, prekupčevalci vstopnic pa tlačijo v žepe mastne zaslužke. Premiere se je udeležilo pet predsednikov držav, med njimi avstrijski predsednik Heinz Fischer in njegov italijanski kolega Giorgio Napolitano.