To je bila ena od popotnic pri nastanku uprizoritve, ki je v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor nastala v režiji Jaka Ivanca.

Foto: Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Lutkovno gledališče Maribor

Prva slovenska radijska igra za otroke Zvezdica Zaspanka, ki jo je napisal Frane Milčinski - Ježek, prihaja kot lutkovna predstava nocoj premierno na oder Lutkovnega gledališča Maribor. Jaka Ivanc je tudi avtor priredbe, avtorja likovne podobe sta Katarina Toman Kracina in Damijan Kracina, avtor glasbe pa Davor Herceg.

Zgodba pripoveduje o mladi zvezdi, ki nenehno zamuja na delo, saj je pa spanec tako prijeten in sanje tako mamljive. Nekega dne jo boter Mesec, ko med preštevanjem zvezd ugotovi, da je znova zaspala, za kazen pošlje na Zemljo. Tam osamljena Zaspanka spozna, da vse na svetu nekaj stane, pa vendar tiste najpomembnejše stvari ne stanejo niti solda.

Foto: Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Lutkovno gledališče Maribor

Zgodba, ujeta med nebom in zemljo, nam sporoča, da lahko nekatere lastnosti, četudi na prvi pogled morda niso najboljše, vodijo do izjemnih doživetij, so o zgodbi še poudarili v lutkovnem gledališču. Frane Milčinski - Ježek jo je kot prvo slovensko radijsko igro za otroke napisal leta 1952. Pozneje je napisal še več radijskih iger in leta 1975 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Pesmi, ki jih ni v radijski igri, najdemo pa jih v knjigi
Jaka Ivanc je ob predstavi dejal, da je izvirnik odličen in da bi bili zato posegi vanj nesmiselni. Tekstovno je predstava hibrid med radijsko igro in pravljico, ki jo poznamo v tiskani obliki. Tako se v predstavi pojavijo pesmi, ki jih v radijski igri ni, a jih najdemo v knjigi. Za predstavo v Lutkovnem gledališču Maribor jih je uglasbil Davor Herceg.

Vsi nebesni dramski liki v predstavi so upodobljeni z mimičnimi lutkami, človeški karakterji pa so igrane vloge – igrajo jih Barbara Jamšek, Urša Kavčič, Barbara Kukovec kot gostja, Miha Bezeljak in Gregor Prah.

Za današnji čas pomembno sporočilo o prijaznosti in sočutju
"V jubilejni sezoni Lutkovnega gledališča Maribor, ko praznujemo 50 let profesionalizacije delovanja, smo si želeli uprizoritve enega temeljnih besedil iz zakladnice literature za otroke. Zvezdico Zaspanko je v devetdesetih – še v prostorih na Rotovškem trgu – odlično zrežiral Edi Majaron. In bil je čas, da jo znova postavimo na oder," je dejala direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar. Temeljno sporočilo Zvezdice o pomembnosti prijaznosti in sočutja je v današnjih časih še kako pomembno, je dodala.

Foto: Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Lutkovno gledališče Maribor

Režiser in avtor priredbe Jaka Ivanc je končal študij gledališke in radijske režije na AGRFT-ju v Ljubljani, še prej pa na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega debitiral leta 2002. Koprskemu občinstvu se je prvič predstavil na začetku sezone 2002/03, član Gledališča Koper pa je postal septembra 2006. Od takrat je na koprskem odru zrežiral 14 uprizoritev za mlade in odrasle gledalce.

Jaka Ivanc, ki je pogosto tudi scenograf in avtor videa za uprizoritve, ki jih režira, ustvarja tudi v drugih slovenskih gledališčih in sodeluje z nizozemsko gledališko skupino Duda Paiva Company.

Zvezdica Zaspanka je tretja premiera mariborskega lutkovnega gledališča v tej sezoni.