O slovenskem režiserju so v utemeljitvi zapisali, da z uprizoritvijo Bodočnost, s katero je prepričal, potrjuje status enega najvznemirljivejših gledaliških ustvarjalcev tega prostora.

Žiga Divjak je prejel nagrado za najboljšega mladega režiserja. Foto: BoBo
Žiga Divjak je prejel nagrado za najboljšega mladega režiserja. Foto: BoBo

Mednarodni gledališki festival MESS v Sarajevu velja za enega izmed največjih gledaliških festivalov v nekdanji Jugoslaviji. Predstavo Bodočnost je v selekcijo tekmovalnega programa festivala uvrstil Dino Mustafić, dolgoletni umetniški vodja festivala, ki ga je leta 1997 obnovil in postal njegov najmlajši direktor. Mestno gledališče ljubljansko (MGL) je uprizoritev predstavilo prejšnji teden.

Sorodna novica Žiga Divjak: Gentrifikacija in okoljska kriza sta del iste težave

"Žiga Divjak, mlad in že uveljavljen režiser, z uprizoritvijo Bodočnost potrjuje status enega najvznemirljivejših gledaliških ustvarjalcev tega prostora. S popolnim zaupanjem v gledališče kot kolektivno dejanje ter kot prostor neusmiljene, a obenem nežne kritike človeške nepopolnosti, pripravljen na vsakršno nekonvencionalnost, tudi na preseganje konvencij samega gledališkega dejanja, je Divjak pripravljen umetniško tvegati, hkrati pa ostaja zanesljiv dirigent in navdihnjen ustvarjalec lastnega in pristnega umetniškega izraza," je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija. To so sestavljali Izudin Bajrović, Gorčin Stojanović in Ana Vukotić.

Divjak je uprizoritev Bodočnost zasnoval skupaj z igralcem Gregorjem Zorcem. Predstava brez besed po režiserjevih navedbah govori o možnostih in nezmožnostih bivanja človeka kot nebogljenega, a tudi vase zagledanega bitja in drugih bitij na planetu. Je nadaljevanje poskusa, kako osmisliti delovanje v času okoljske in mogoče še kakšne druge krize na nekoliko drugačen, zanj bolj poetičen način.

Zorc je tudi dramaturg predstave in v njej prav tako nastopa. Projekt je nastal iz njunih razmišljanj o tem, kako bi gledalec lahko neko predstavo gledal neobremenjeno. Na oder sta tako poskušala prenesti vse plasti, ki so se izkristalizirale iz opisov določenih situacij.

Bodočnost sta zasnovala režiser Žiga Divjak in igralec Gregor Zorc, ki v predstavi tudi nastopa. Na fotografiji z Marijo Pikić. Foto: Peter Giodani/MGL
Bodočnost sta zasnovala režiser Žiga Divjak in igralec Gregor Zorc, ki v predstavi tudi nastopa. Na fotografiji z Marijo Pikić. Foto: Peter Giodani/MGL

V uprizoritvi igrajo še Bernarda Oman, Lara Wolf k. g., Lotos Vincenc Šparovec, Gregor Gruden, Iztok Drabik Jug k. g., Milena Vasić, Jana Bjelica, Marija Pikić, Milan Kolak, Stefan Starčević in Milan Zarić.

Predstava Bodočnost oktobrsko turnejo po Balkanu zaključuje to nedeljo v Skopju v okviru festivala Ruta.