Letošnjo sezono je sklenil gledališko-glasbeni ambientalni omnibus Matije Solceta z naslovom 3JA! Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje
Letošnjo sezono je sklenil gledališko-glasbeni ambientalni omnibus Matije Solceta z naslovom 3JA! Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje

Slovensko ljudsko gledališče Celje je razkrilo šest uprizoritev, ki bodo sestavljale program nove sezone gledališča. V središču bo komedija kot ogledalo družbi, sredstvo kritike, orodje prepoznave, nosilka katarze in mogoča sprožilka sprememb v družbi in posamezniku. Osnovna programska ponudba vključuje šest premiernih uprizoritev širokega spektra zvrsti, ki se pretakajo čez robove komičnega.

Jesenski del vezan na domačo dramatiko ...
Na celjskem odru si bo tako mogoče v novi sezoni septembra ogledati komedijo Bratka Krefta Krajnski komedijanti v režiji Diega de Brea. Oktobra bo na sporedu nova komedija Emila Filipčiča Veselja dom, katere režiser je Dejan Spasić in je nastala v koprodukciji z Rampo in iKult Celovec. Prav tako bo na ogled tudi glasbena predstava za otroke od petega leta starosti Ide Mlakar O kravi, ki je lajala v luno v režiji Brine Klampfer Merčnik.

... pomladni pa na svetovno dramatiko
Januarja 2025 bo sledila premiera romantične komedije režiserja Jaše Kocelija Sen kresne noči, ki jo je napisal William Shakespeare. Marca bodo nato celjski gledališčniki nastopili tudi v arktični tragikomediji Leee Klemola Kokkola režiserke Žive Bizovičar. Sezono bo SLG Celje sklenilo s komično enodejanko Bertolta Brechta Malomeščanska svatba v režiji Primoža Ekarta.

Ansambel Slovenskega gledališča Celje. Foto: SLG Celje
Ansambel Slovenskega gledališča Celje. Foto: SLG Celje

Sezona komedij s 33. Dnevi komedije in natečajem za izvirno komedijo
V prihodnji sezoni bodo v SLG-ju Celje potekali tudi že 33. Dnevi komedije. Poleg tega sta SLG Celje kot organizator in Mestna občina Celje kot pokroviteljica letos razpisala javni anonimni natečaj za izvirno komedijo Žlahtno komedijsko pero, katerega rok za oddajo se izteče 30. septembra 2025. Nagrajeno delo bodo razglasili na Dnevih komedije 2026, nagrado v znesku 6000 evrov bruto pa bo podelila tričlanska žirija, ki jo bo imenoval SLG Celje.

"Celjsko gledališče je že od samega nastanka močno povezano s komedijo"
"Komedija je imela in ima velik vpliv na razvoj človeštva, je pomemben del človeške izkušnje in opazno prispeva k oblikovanju vrednot človeške družbe. Pogosto je služila in služi kot orodje za kritiko družbenih, političnih in kulturnih norm ter nepravilnosti. Umetniki, dramatiki, gledališčniki so uporabljali satiro in humor, da bi razkrili absurdnost in nelogičnost v družbi ter spodbudili razmislek in spremembo v klasifikaciji vrednot in družbenih postopkov," je v repertoarni knjižici zapisal direktor SLG-ja Celje Miha Golob.