Drugo Večerovo nagrado za najboljše igralske dosežke v minuli sezoni v celjskem SLG-ju je prejel dolgoletni član gledališkega ansmabla Renato Jenček. Foto: SLG Celje
Drugo Večerovo nagrado za najboljše igralske dosežke v minuli sezoni v celjskem SLG-ju je prejel dolgoletni član gledališkega ansmabla Renato Jenček. Foto: SLG Celje
Knapi slikarji
Jenček je strokovno žirijo prepričal z vlogami Georgea Browna v igri Knapi slikarji, Willyja Lomana v Smrti trgovskega potnika in Kreona v Sofoklejevi Antigoni. Foto: SLG Celje
Utva
Utva ni le komedija o zgrešenih ljubeznih in generacijskih konfliktih, marveč tematizira tudi gledališče in umetnosti nasploh. Foto: SLG Celje

Igralec je drugo Večerovo nagrado prejel za vloge Willyja Lomana v Smrti trgovskega potnika - z njo se je uvrstil tudi med dobitnike Severjeve nagrade -, Kreona v Sofoklejevi Antigoni in Georgea Browna v igri Knapi slikarji. "Vse kar je lani kot igralec ustvaril, je pustilo vtis in odtis. Renato Jenček je preprosto velik umetnik. Igralec s tisočerimi obrazi. Enako se znajde v klasičnih kot sodobnih dramskih tekstih, v vseh žanrih, je mojster transformacije, ki gledalca vedno preseneti, a tudi prepriča," je izbor nagrajenca obrazložen v Večerovi prilogi V Soboto.
Prvo nagrado, ki so jo začeli lani podeljevati za najboljše igralske dosežke v pretekli sezoni SLG-ju, je prejela igralka Pia Zemljič.
Utva, izziv vsakega gledališča
Novo gledališko sezono je torej uvedla prva slovenska uprizoritev necenzurirane Utve v režiji Janeza Pipana. Predstava je za vsako gledališče in za vsak repertoar zelo velik izziv, saj gre za enega ključnih dramskih klasičnih besedil, s katerim je Čehov na novo postavljal temelje takratnega gledališča..
Igra o zgrešenih ljubeznih
V zgodbi spoznamo slavno igralko Irini Arkadina, ki preživlja poletje s svojim spremljevalcem, priznanim pisateljem Trigorinom, na bratovem podeželskem posestvu. Tu je tudi njen sin Trepljev s hčerko veleposestnika Nino, v katero je zaljubljen. Vendar ona je zaljubljena v Trigorina, kar Trepljeva še toliko bolj prizadene, saj si tudi sam želi postati slaven pisatelj. Nina se odloči, da bo postala igralka. Oba torej trpita zaradi nesreče v ljubezni, Uteho za svoje trpljenje pa najdeta v umetnosti, vendar jima to ne prinese duševnega miru in sreče.
Snov za pisanje je Čehov črpal iz življenja ljudi, ki jih je poznal, zato so njegovi liki tudi danes izjemno živi, zabavni in prepričljivi. "Čehov je ves čas trdil, da je življenje sestavljeno iz vsakodnevnih stvari, iz banalnosti in nekih majhnih opravkov in da so tiste velike in usodne zadeve v človeškem življenju izjemno redke in se zgodijo le nekaterim in še to zelo poredko," je pred premiero povedala upravnica SLG Celje Tina Kosi.
V predstavi nastopajo Lučka Počkaj, Aljoša Koltak, Bojan Umek, Nina Rakovec, Miro Podjed, Jagoda, Pia Zemljič, Renato Jenček, Branko Završan, Vojko Belšak, Igor Žužek in Damjan M. Trbovc. Igro je prevedel Milan Jesih, dramaturginja je Tina Kosi, scenografija je delo Marka Japlja, kostumografija Bjanka Adžića Ursulova, avtor glasbe je Miha Petric, lektor Jože Volk, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, asistent režiserja pa Jernej Kobal.