Tomaž Pandur je s predstavami Faust, Hamlet, Carmen, La divina Comedia, Ruska misija in Babylon dosegel mednarodni uspeh. Foto: Pandur.Theaters
Tomaž Pandur je s predstavami Faust, Hamlet, Carmen, La divina Comedia, Ruska misija in Babylon dosegel mednarodni uspeh. Foto: Pandur.Theaters
Tesla Electric Company
Predstava Tesla Electric Company je, kot je za pandurja značilno, hermetična, a tehnično zelo zelo premišljena. Foto: Pandur.Theaters
Tesla Electric Company
Teslov električni spektakel je konec lanskega avgusta razsvetlil tudi ljubljanske Križanke. Foto: SSG Trst

Mariborski režiser Tomaž Pandur se po enajstih letih vrača v domače mesto: gledališče Pandur.Theaters bo od 4. do 6. maja v Veliki dvorani SNG Maribor gostovalo s predstavo Tesla Electric Company. Pandur te tri ponovitve spektakularne in tehnično napredne predstave, ki je premiero doživela julija lani na festivalu v Čedadu, nato pa je z eno samo postajo v Sloveniji (v Križankah) potovala po svetu, šteje za "svoj prispevek k kandidaturi štajerske prestolnice za Evropsko prestolnico kulture 2012".

Nihče ni varen pred tremo
Pandur je povedal, da se po toliko letih ni enostavno vrniti nikamor, kaj šele v svoje mesto, vendar vabila ni mogel zavrniti, saj je vesel, da bo znova vzpostavljena vez, ki se po njegovem mnenju sicer nikoli ni povsem pretrgala. "Kjerkoli po svetu se znajdem, se še danes bolj kot o mojih predstavah govori o mariborskih predstavah, mariborskem teatru, mariborskem Faustu, mariborskih igralcih in tudi o meni govorijo kot o mariborskem režiserju," je o evropskosti svojega mesta povedal Pandur, ki je bil umetniški vodja Drame SNG Maribor med letoma 1989 in 1996.

Za življenja prezrt, zdaj ga hočejo vsi
Tesla Electric Company je predstava o geniju, znanstveniku in vizionarju Nikoli Tesli, o človeku, "ki je izumil 20. stoletje in ustvaril prihodnost" - nazadnje je odkril elektriko, izumil radio in televizijo ter širil znanje svoje dobe na področjih robotike, balistike, računalniške znanosti ter jedrske in teoretične fizike. Lani, ko je minevalo 150 let od njegove smrti, so se razvnele tudi stare "posesivne" strasti: Hrvati ga imajo za svojega, ker se je rodil na Hrvaškem, Srbi ga razglašajo za rojaka, ker se je rodil v družini srbskega pravoslavnega duhovnika. Evropa ga je vabila na predavanja v vse najpomembnejše prestolnice stare celine, a ko se je preselil v ZDA, se mu je praktično odrekla. V ZDA je nato živel, delal in osamljen tudi umrl, tako da točen datum njegove smrti sploh ni znan.

Tudi tokrat brez Šerbedžije
Avtor teksta je Darko Lukič, dramaturginja Livija Pandur, kostumograf pa Sašo Radovič. Svoje vloge na odrskih deskah bodo odigrali Livio Badurina, Hristina Popovič Mijin, Felix Stroebel, Mijo Jurišič, Branko Jordan, Primož Ekart, Gregor Gruden, za živo glasbeno spremljavo pa skrbita Boris Benko in Primož Hladnik, sicer bolj znana kot duet Silence. Rade Šerbedžija, ki je igral v premierni oziroma t. i. "italijanski različici" predstave, v Mariboru ne bo nastopil.

Gledališče Pandur.Theaters, ki deluje od leta 2002, je bilo pred predstavo o Tesli koproducent Pandurjevih predstav Hazardski besednjak in Sto minut.