Predstava 100 minut prinaša mračne podobe iz romana Bratje Karamazovi. Foto: Festival Ljubljana
Predstava 100 minut prinaša mračne podobe iz romana Bratje Karamazovi. Foto: Festival Ljubljana
100 minut
Izganjanje demonov in predsodkov s Tomažem Pandurjem. Foto: Festival Ljubljana

Pandurjeva ekipa je že začela 14 etap potovanja po Španiji, na katerem predstavlja svojevrstno interpretacijo romana Bratje Karamazovi. Predstava je premiero doživela oktobra 2003, tokrat pa jo uprizarja nekoliko spremenjena igralska zasedba. Namesto Sebastijana Cavazze nastopa Stefan Kapičič, namesto Olge Pakalovičove pa Nina Violič. Drugi popotniki skozi raziskovanje usode sveta in iskanje sreče so Goran Šušljik, Livio Badurina, Felix Stroebel, Sonja Vukičevič, Hristina Popovič in Vesna Milek.

Sodobni gotski obred
Predstava 100 minut na skoraj golem odru prinaša skoraj strašljivo obredno vzdušje, ki spominja na gotsko mračnost, ki lahko močno presune občinstvo. Poteze igralcev so kot parodija na balet, prefinjena govorica svetlobe in tišine pa učinkuje kot spomin iz sanj. Španci sicer gledališki jezik Tomaža Pandurja že poznajo. Lani je že uprizoril Dantejev Pekel. Ob tem so mediji Pandurja označili za "ustvarjalca gledališča novega tisočletja". Prva postaja španske turneje so bili Tenerifi, sledila bo selitev v Malago, Sevillo in Cordobo, zadnja etapa pa bo v Madridu.

V pravo smer usmerjena norost
100 minut je v tujini doživelo že nekaj uspehov. Predstava je dobre kritike prejela tudi v Kolumbiji, kjer je novinar časopisa El Tiempo Diego leon Giraldo zapisal: "Pandur je nor, ampak njegova norost je genialna norost velikih umetnikov, ki se ne bojijo odzivov na svoje delo saj počnejo le tisto, kar jim narekuje njihov ustvarjalni duh in zato brez strahu razbijajo stereotipe." Priložnost za ogled predstave so že imeli obiskovalci festivalov v italijanskem Cividalu, kolumbijski Bogoti, festivala Grad teatar v Budvi in sarajevskega MESS-a.