Koprodukcije lahko otežujejo vrednotenje obiska, ponovitev in gostovanj. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Koprodukcije lahko otežujejo vrednotenje obiska, ponovitev in gostovanj. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Letopis zajema 207 natančno popisanih premiernih uprizoritev in 253 različnih repriz slovenskih institucionalnih in neinstitucionalnih, pa tudi polpoklicnih gledališč in gledaliških skupin.
Letopis zajema 207 natančno popisanih premiernih uprizoritev in 253 različnih repriz slovenskih institucionalnih in neinstitucionalnih, pa tudi polpoklicnih gledališč in gledaliških skupin. Foto: SLOGI

Letopis ni knjiga, ki bi jo vzeli na plažo, marveč zbirka podatkov o slovenski gledališki produkciji, o predstavah, knjiga, ki prinaša podatke o gledaliških festivalih in nagradah, podatke o premierah, reprizah in gostovanjih, prinaša pa tudi podrobno in celostno statistiko. Ta pri vsakem gledališču prikazuje razmerja med uprizorjenimi slovenskimi in neslovenskimi avtorji, med premierami in reprizami in hkrati navaja število vseh gostovanj, vseh odigranih predstav in gledalcev. Sezono 2013/14 so kot pisci spremnih interpretacij v letopisu predstavili kritiški spremljevalci posameznih gledaliških zvrsti: Ana Perne je predstavila dramsko in postdramsko gledališče, dr. Borut Smrekar je predstavil operno gledališče, Daliborka Podboj balet in ples ter Lea Dvoršak, ki je predstavila lutkovno gledališče. Urednik letopisa in pisec uvodne besede pa je dr. Štefan Vevar.

Letopis zajema 207 natančno popisanih premiernih uprizoritev in 253 različnih repriz slovenskih institucionalnih in neinstitucionalnih, pa tudi polpoklicnih gledališč in gledaliških skupin. "Toda število premier ni povsem realno. Značilnost časa so namreč precej številčne koprodukcije med repertoarnimi gledališči, pa tudi med repertoarnimi in zunajinstitucionalno produkcijo," pravi urednik dr. Štefan Vevar. In nadaljuje: "207 ni realna številka, kajti če je bila predstava denimo koprodukcija med mariborsko in ljubljansko dramo, potem je statistično zavedena tako pod mariborsko kot tudi ljubljansko dramo. V skupnem številu premier je takih 29, kar pomeni, da je dejansko in točno število premier ustrezno nižje. 207 minus 29 je enako 178." Koprodukcije predstavljajo tudi precejšnjo težavo pri vrednotenju obiska, ponovitev in gostovanj. "Ni namreč mogoče vseh ponovitev, vseh gledalcev in vseh gostovanj kratko malo pripisati vsem v koprodukcijsko razmerje vpletenim gledališčem. To bi namreč seštevke v statistiki neupravičeno podvojilo ali potrojilo ali ..." končuje urednik letopisa.

Temelji na spletno dosegljivi bazi podatkov o slovenski gledališki produkciji (www.sigledal.org), in to bazo podatkov seveda nadgrajuje. Skratka, knjiga, iz katere boste izvedeli vse o tem, kdo je v gledališču v sezoni 2013/14 igral, režiral, plesal, pel, statiral, kdo je pod odrom pisal dialoge in tekste, kdo je delal dramaturgijo, kdo in kje je dobil priznanje in nagrado, kdo je bil na tem in onem gostovanju, kdo je tiste na odru oblekel in kdo je postavil sceno ... No, morda pa jo le kdo vzame tudi na plažo.

T. Č.