Projekt Med nama išče navdih v velikodušju, vrednoti, ki je v današnji neoliberalni družbi odrinjena povsem na rob in nezadržno izgublja ugled ideala. Foto: Dries Segers
Projekt Med nama išče navdih v velikodušju, vrednoti, ki je v današnji neoliberalni družbi odrinjena povsem na rob in nezadržno izgublja ugled ideala. Foto: Dries Segers
Med nama (Between Us)
Po premieri v Turnhoutu se je senzorična karavana podala na pot od Belgije, Francije, Danske do Slovenije. Foto: Dries Segers

Soustvarjalci predstave prihajajo iz senzorialnih gledališč Belgije, Francije, Danske in Slovenije, ki so sodelovali v mednarodnem projektu Generosity Experience (Velikodušna izkušnja). Projekt so pred dvema letoma zagnali pod vodstvom režiserja in utemeljitelja senzoričnega gledališča Enriqueja Vargasa. Ustvarjalci iz vsake države so pripravili po en modul, Vargas pa jih je povezal v celoto.
Kot pravi, v senzorialnem gledališču umetnik ustvarja imaginarni prostor, v katerem sam izgine in tako omogoči obiskovalcu, da začuti resonanco z lastnim spominom in domišljijo. Nekaj podobnega lahko pričakujejo tudi obiskovalci mariborske izvedbe – prvič si jo je bilo v Mestnem parku mogoče ogledati v ponedeljek, ponovitvi sta bili še v torek in sredo.
Skozi inscenacijo vasi oziroma mesta na prostem bodo mladostniki, izbrani na avdicijah v sodelujočih državah, s pomočjo čutnih zaznav obiskovalce popeljali v igrive prizore, ki odpirajo vprašanja o sistemu vrednot in medsebojnih odnosov. "V igrivih interaktivnih prizorih slovenski del predstave Med nama ustvarja mostove med empatičnimi in entropičnimi silami v gledalcih," pojasnjuje soavtorica projekta in umetniška vodja gledališča Senzorium Barbara Pia Jenič.
Projekt izhodišče za dokumentarna filma
O celotni turneji – začela se je 13. julija v Turnhoutu v Belgiji in nadaljevala s postanki v Franciji in na Danskem – ter tudi o slovenskem procesu nastanka predstave bosta posneta dva dokumentarna filma. Sicer pa so ambasadorji projekta v okviru Evropske prestolnice kulture v Sloveniji športnik Filip Flisar ter pevki Nika in Eva Prusnik.
Gledališče Senzorium izhaja iz mednarodne gledališke zasedbe Teatro de los sentidos iz Barcelone, v Sloveniji pa je pionir v raziskovanju senzorialnega jezika v gledališču in realizaciji gledaliških predstav, ki spodbujajo vse čute in vključujejo obiskovalca kot glavnega akterja v dogajanje. V Senzoriumu so od ustanovitve leta 2001 realizirali več kot 14 predstav s senzorialno poetiko.