"Vemo – vendar samo vemo, ne da bi razumeli –, da se nad in hkrati pod nami, v globokih breznih, onkraj meja vida in domišljije, dogaja na tisoče, na milijone hkratnih preobrazb, ki so povezane druga z drugo," je zapisal Stanislaw Lem v romanu Solaris, ki si ga za izhodišče jemlje plesna predstava Vibracija posamezne strune. Foto: Darja Štravs Tisu

Koreografi in hkrati plesalci predstave so Katarzyna Chmielewska, Magdalena Reiter in Jakub Truszkowski, ki jih lahko nedvomno označimo za posadko prekaljenih in mednarodno uveljavljenih ustvarjalcev.

Odgovor na nagradno vprašanje Kdo je režiral ameriško filmsko različico Solarisa, ki je v kinematografe prišla leta 2002? pošljite do torka, 20. septembra, do 12. ure na mmc-kultura@rtvslo.si. Podarjamo dva kompleta dveh vstopnic, in sicer enega za 22. september ter enega za 23. september, oba večera ob 20. uri. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov in na kateri večer bi si želeli ogledati predstavo!

Predstava, ki je slovensko premiero doživela lani decembra, si za izhodišče jemlje kultni roman Solaris poljskega pisatelja, futurologa in filozofa Stanislawa Lema (1921–2006) iz leta 1961. Lem se je v zgodovino zapisal kot najbolj bran neangleško pišoči avtor znanstvene fantastike, njegov Solaris pa je skozi leta navdihoval številne umetnike in umetniška dela. Ruski režiser Andrej Tarkovski (1932–1986) je leta 1972 po tem romanu posnel istoimenski film, ki je le še razplamtel zanimanje za pisateljeve stvaritve.

A kot izpostavljajo pri zavodu Mirabelka, predstava Vibracija posamezne strune "ni interpretacija Lemovega literarnega dela, temveč z utrinki, drobci pomenov in ključnimi topikami oblikovana predstava, ki impulze romana prevaja v gibalno-scenskem okviru – skozi jezik telesa". Poljski producent predstave je Teatr Dada von Bzdülöw, koproducent pa Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

Dodajajo, da je predstava na Poljskem požela odlične kritike, med drugimi je Łukasz Rudziński za portal Kultura Trojmiasto zapisal, da je "težko izpostaviti katerega od treh plesalcev, saj je njihova moč v Vibracijah posamezne strune prav v timskem delu. Zato je ta koherentna predstava, ki jo navdihuje Lemova proza, neodvisen umetniški projekt, ki je izjemno dobro odplesan in sijajno osvetljen. Premierno občinstvo je predstavo nagradilo s stoječimi ovacijami."