Sedem dni v Zagrebu je zgodba petih povsem različnih ljudi, ki imajo vsak svoje videnje, kako je najbolje živeti v tem svetu neskončne izbire. Foto: SNG Nova Gorica
Sedem dni v Zagrebu je zgodba petih povsem različnih ljudi, ki imajo vsak svoje videnje, kako je najbolje živeti v tem svetu neskončne izbire. Foto: SNG Nova Gorica
Orkester Titanik
Bolgarski dramatik Hristo Bojčev v predstavi Orkester Titanik raziskuje iluzijo, ki je po njegovem mnenju nekaj največjega, kar človek ima, krepi ga, da zdrži življenje do konca. Foto: SNG Nova Gorica
Ex-press
Turški gledališčniki sodelujejo na projektu s predstavo Ex-press - novo preizkušnjo v življenju ljudi, ki potujejo z Vzhoda proti Zahodu. Foto: SNG Nova Gorica

Mednarodni gledališki projekt Evropske gledališke konvencije bo na Goriškem postal do srede, nato pa se bo odpravil naprej proti svojemu končnemu cilju, kjer se bodo julija predstavila vsa sodelujoča gledališča. Projekt povezuje sedem gledališč iz šestih držav, med njimi je tudi SNG Nova Gorica. Ansambel bo v sredo v posebno prirejenem vagonu vlaka uprizoril predstavo Hrista Bojčeva Orkester Titanik v režiji Matjaža Latina.

Sedem dni v Zagrebu
Nocoj ob 21.30 se bo na novogoriški postaji predstavilo Zagrebško gledališče mladih s predstavo Sedem dni v Zagrebu. Besedilo Tene Štvičić je režirala Tijana Zinajić, zgodba pa pripoveduje o usodah petih različnih si, a povezanih ljudi z zelo močnim videnjem, kako je najbolje živeti. Skupaj se znajdejo v ključnem trenutku porajanja novega življenja, a njihove medsebojne skrivnosti prinesejo nepredvidljive posledice.

Brez vsega novi usodi naporti
V torek bo oder vlaka rezerviran za Turško državno gledališče iz Ankare in presdtavo Ex-press avtorja Sirina Aktemurja Mustafe. Predstava, ki jo je režiral Övül Avkıran, pripoveduje o popotnikih, ki stisnjeni v vagonu potujejo z Vzhoda proti Zahodu. Vse, kar so, so pustili za seboj in zdaj osamljeni potujejo nepoznani prihodnosti naproti.

Žalostna zgodba Orkestra Titanik
Rdeča nit, ki povezuje predstave, so torej potovanja in izsiljevanja in nič drugače ni pri Orkestru Titanik, ki bo na ogled zadnji dan postanka Orient Expressa v novi Gorici.
Predstava bolgarskega komediografa Hrista Bojčeva, ki jo spremlja podnaslov Žalostna komedija, pripoveduje o štirih brezdomcih na zapuščeni železniški postaji, kjer obupano čakajo na vlak, da jih odpelje iz bede. Nekega dne vlak dočakajo, a ta prinese izgubljenca Harryja Houdinija, ki v zameno za alkohol v družbo prinese magične trike in iluzijo.

Evropsko gledališko konvencijo, ki stoji za Orient – Expresoom, tvori 43 gledaliških hiš, poleg novogoriškega ansambla je iz Slovenije še Slovensko mladinsko gledališče. Vsako izmed gledališč, vključenih v projekt, uprizori eno izmed svojih predstav na vlaku na posebej prirejenem vagonu.