Razstavo bo danes odprl minister za obrambo Marjan Šarec.

"Vsak kos na razstavi je predmet zase in ima svojo zgodbo, nekatere poznamo, druge so popolnoma neznane," so zapisali v muzeju. Danes zbirka orožja šteje skoraj 300 kosov. Že v preteklosti so dele zbirke predstavljali na razstavah, s to razstavo pa prvič zbirko predstavljajo skoraj v celoti.

"Posamezni kosi orožja so resnično edinstveni in dobro ohranjeni. Vse orožje je bilo uporabljeno, vendar je na razstavi predstavljeno onesposobljeno in je zato neuporabno," so poudarili.

Postavitev, kot pravijo, odpirajo na predvečer slovenskega državnega praznika dneva generala Rudolfa Maistra, ki zaznamuje spomin na 23. november 1918, ko je Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru.

64 let samostojne muzejske ustanove
Muzej narodne osvoboditve Maribor je začel delovati kot samostojna muzejska ustanova 1. maja 1958. Njegovi zametki pa segajo že v leto 1947, ko je bila v Pokrajinskem muzeju v Mariboru odprta zbirka o narodnoosvobodilnem boju. To je bila prva tovrstna zbirka v slovenskih kompleksnih muzejih, opisujejo.

Muzej ima svoje prostore v meščanski vili na vogalu Mladinske ulice in Ulice heroja Tomšiča, ki jo je sredi devetdesetih let 19. stoletja dal zgraditi mariborski podjetnik Scherbaum.