Prostor v dveh dejanjih je na ogled od danes ob določenih dnevih in časovnih terminih. Umetnica je projekt prvič predstavila aprila letos in ga pospremila z besedami, da je njen dogodek povezan s konkretno izkušnjo posameznika. "Obiskovalec je zato pomemben del. Brez njega dogodek ne obstaja," je pojasnila ob zagonu projekta.

Umetniški projekt Petre Varl Prostor v dveh dejanjih (22. april 2021)

Koreografija preostanka v preteklosti ustvarjenih podob
V prvem dejanju projekta, ki je na ogled že danes, prostor naseljuje koreografija preostanka podob, ki jih je umetnica ustvarila v preteklih treh desetletjih svojega delovanja. "A vendarle podobe niso več vidne, temveč brezkompromisno in neprodušno zaprte v nov umetniški objekt. Gesto je mogoče razumeti kot umetničino obračunavanje z lastno preteklostjo, ustvarjanje nekakšnega kataloga raisonne, ki pa mu je odvzeta njegova funkcija in namesto tega naseljuje razstavni prostor kot objekt, ki napoveduje umetničin trenutni in prihodnji interes," piše v napovedi Prostora v dveh dejanjih.

Gledalčeva izkušnja stopi v ospredje
Drugo dejanje, ki bo na ogled od 9. septembra, pa v ospredje postavlja gledalčevo izkušnjo: "Prostor, zvok, svetloba in telo niso le zunanji dejavniki, temveč so bistveni elementi za razumevanje umetničinega trenutnega razmisleka o umetniškem delu. Prostor tokrat združuje štiri individualne 'aktivne snovi', te pa gledalca vpeljujejo v igro nepričakovanih vidikov in preizpraševanja razmerja, ki vznika med telesom in prostorom".

Projekt Prostor v dveh dejanjih so omogočili Mestna občina Ljubljana, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Kofein in Muzej Lapidarium iz Novigrada na Hrvaškem. Foto: petravarl.com/Tomaž Šantl
Projekt Prostor v dveh dejanjih so omogočili Mestna občina Ljubljana, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Kofein in Muzej Lapidarium iz Novigrada na Hrvaškem. Foto: petravarl.com/Tomaž Šantl

Naslonitev na prostor in svetlobo v njem
Petra Varl s tem projektom nadaljuje svoje umetniško raziskovanje, ki ga je javnosti prikazala leta 2018 s postavitvijo Blizu svetlobi v samostanski cerkvi v Kostanjevici na Krki. "Že tam sem izločila figuro in se naslonila na sam ambient, na prostor in svetlobo v prostoru," je še povedala umetnica ob zagonu projekta, ki ga je zasnovala v sodelovanju s kustosom Tevžem Logarjem, oblikovalcem arhitekture Maticem Vrabičem ter oblikovalcema luči Pascalom Meratom in Janezom Grošljem. Oblačila sta oblikovala Uroš Belantič in Tina Verbič, oblikovalec zvoka je Sašo Kalan.

Dogodek poteka v tišini, z izklopljenimi telefoni in brez fotografiranja, izveden bo strogo v skladu z navodili NIJZ-ja ter vladnimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa covid-19. V primeru, da predvideni termini za ogled projekta komu ne ustrezajo, so ogledi mogoči tudi po dogovoru.

Petra Varl ob prejemu nagrade Ivane Kobilce v letu 2018. Foto: BoBo
Petra Varl ob prejemu nagrade Ivane Kobilce v letu 2018. Foto: BoBo

Petra Varl (Ljubljana, 1965) je študirala slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), kjer je leta 1997 tudi magistrirala. Ustvarja na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Ustvarila je ilustracije za revijo Naši razgledi, serijo s tušem Drevesa, oblikovala številne izrezane figure iz barvane kovine in drugo.

Umetnica je svoja raznolika dela do danes predstavljala na samostojnih in skupinskih razstavah, med drugimi na bienalu v Sao Paulu, v Muzeju Mudzarnok v Budimpešti, Muzeju moderne umetnosti na Dunaju in v Narodni galeriji Zaceta v Varšavi. Na oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko.