"Ne gre za to, ali bom zaslužil ali ne, gre za golo radost ob reševanju problema." Foto: Reuters

Maki Kaji je bil večni študent, ki se je zaposlil v tiskarskem podjetju, pozneje pa ustanovil prvo japonsko revijo, posvečeno miselnim igram. Nadgradil je idejo klasične križanke, v kateri so namesto črk številke, in nekje v osemdesetih izumil "sudoku". Beseda je okrajšava fraze Suuji va dokušin ni kagiru, kar pomeni 'števke se morajo pojaviti le enkrat' v japonščini.

Sudoku je logična uganka, katere cilj je zapolniti kvadratno mrežo s števili od 1 do 9. Vsako število se lahko pojavi točno enkrat v vsakem stolpcu, vsaki vrstici in vsakem manjšem kvadratu z devetimi polji, pri čemer so v mreži nekatera števila že podana.

Tammy McLeod, svetovna prvakinja leta 2009, na turnirju v  Filadelfiji. Foto: Reuters
Tammy McLeod, svetovna prvakinja leta 2009, na turnirju v Filadelfiji. Foto: Reuters

Sto milijonov privržencev
Sudoku se je onkraj meja Japonske "prijel" pred približno dvema desetletjema, ko so jih začeli tiskati različni svetovni časopisi. Statistika kaže, da poskuša mreže, ki naj bi prispevale k ohranjanju "mentalne kondicije", redno reševati približno sto milijonov Zemljanov. Že od leta 2006 obstaja tudi svetovno prvenstvo v reševanju sudokujev.

Kaji je tudi v zrelih letih sestavljal in pilil uganke, ki so izhajale v njegovi reviji. S čela podjetja je zaradi bolezni stopil v juliju. Umrl je 10. avgusta za posledicami raka žolčevoda.

Iskren zanesenjak
"Globoko me gane, ko naletim na idejo za novo miselno igro, ki ima velik potencial,"
je leta 2007 komentiral za BBC. Skrivnost dobre miselne igre je, je ugotovil, da so pravila kar najpreprostejša. "To je, kot da bi naletel na zaklad. Ne gre za to, ali bom zaslužil ali ne, gre za golo radost ob reševanju problema."